6 hormoni care fac femeile să imbatraneasca prematur
Oamenii de stiinta sustin ca organismul nostru sintetizeaza aproximativ o suta de hormoni si ca 6 dintre ei sunt importanti pentru frumusetea feminina. Ei contribuie la elasticitatea pielii noastre, conserva tinerețea și chiar contribuie la buna dispozitie. Cu toate acestea, din motive necunoscute, uneori corpul nostru nu reușește sa controleze nivelurile optime de hormoni , atunci începe îmbătrânirea prematura. Vestea bună este că există metode fiabile pentru a restabili echilibrul hormonal. 6 hormoni care fac femeile să imbatraneasca prematur
Haideti sa vedem cum ii putem ajuta pe cei cei mai importanti hormoni pentru tineretea noastra, sa ajunga la concentratii optime.
Estrogenul
Estrogenul stimuleaza celulele fibroblaste pentru a produce colagen si elastina. Când nivelul acestui hormon scade, ridurile apar, ovalul fetei devine inegal, iar sanii isi pierd fermitatea. Cu toate acestea, nu este vorba doar despre piele- cu cat nivelul de estrogen este mai mic, cu atât mai repede organismul resimte efectul.
Cum cresti nivelul de estrogen?
Alimente. Branza de soia- tofu, lapte de soia, orez brun, seminte de in, legume proaspete și fructe. Oamenii de stiinta susțin că produsele din carne suprima productia de estrogen, deci este cel mai indicat a limitam consumul de proteine animale.
Cosmetice. În mod specific creme care contin fitoestrogeni. De exemplu, seruri și creme cu rădăcină de lemn dulce , aceasta lupta impotriva îmbătrânirii, deoarece conține liquiritigenin-un antioxidant care stimulează producția de colagen.
Suplimente alimentare. Fitoestrogenii sunt vânduti ca suplimente alimentare sub formă de trifoi roșu sau oregano. Deși acestea nu sunt medicamente hormonale este necesar să se consulte un medic înainte de a le lua.
Hormonul de crestere (somatotropin)
Oamenii au tendinta de a apela la somatropin dintr-o sursa externa deoarece odata cu vârsta nivelul hormonului de crestere din sânge începe sa scada. Când nivelurile de somatotropin sunt reduse, masa musculara scade ,în timp ce grăsimea și ridurile încep să apară în cantități excesive, starea de spirit se deteriorează, iar rezistența scade. Celebritati de la Hollywood de multe ori încep să isi injecteze hormoni de crestere, dar cu toate acestea, această metodă are o mulțime de efecte secundare neplăcute, cum ar fi umflarea, dureri de cap și chiar și creșterea necontrolată a oaselor și organelor interne.
Cum sa ridicam natural nivelul de hormoni de crestere ?
Activitate fizică. Mersul pe jos in pas vioi, exerciții fizice cu greutăți (10-15 repetari fiecare). Este mai bine dacă antrenamentul incepe cu exercitii aerobice , apoi lucru cu gantere si apoi plimbare. Desigur, mersul în aer liber este cea mai bună opțiune.
Schimbările de temperatură. Sauna sau dusuri de contrast (calde apoi reci) stimuleaza productia de hormon de crestere.
Suplimente sportive. Acidul Gamma-aminobutiric (GABA) imbunatateste somnul si creste nivelul de somatotropin.
DHEA-S (dehydroepiandrosteron)
DHEA-S este un hormon care are un efect calmant și anti-îmbătrânire. Corpul nostru il produce doar până la vârsta de 30 de ani. După aceea tonusul muscular începe să scadă, vasele sanguine devin mai fragile, iar pielea își pierde elasticitatea.
Cum se ridica nivelul DHEA-S in mod natural?
Includeți grăsimi sănătoase în dieta , astfel organismul nostru va produce DHEA-S cu ajutorul lor. Nuci, semințe, pește gras și avocado conțin acizi grași polinunaturați esențiali.
Mananca produse proteice la micul dejun, astfel ele ne ajuta sa luptam împotriva schimbarilor de dispozitie si stabilizeaza sistemul nervos inca de la începutul zilei.
Melatonina
Melatonina regleaza ritmul noastru zilnic. Cu alte cuvinte, informează organismul că este timpul să se odihnească. Toate procesele de reînnoire a celulelor se întâmplă în timpul somnului și dacă lipseste sau nu este de calitate, oamenii încep să îmbătrânească prematur. Lipsa de melatonina duce la apariția ridurilor, căderea părului și formarea de pete pigmentare.
Cum ne ridicam nivelul de melatonina?
Alimente. Melatonina este conținută de banane, tomate, orez și porumb.
Alcoolul, Fumatul și cafeina sunt contraindicate. Atunci când le consumăm, producția acestui hormon se oprește. Unele medicamente, cum ar fi beta-blocante, hipnotice și anti-inflamatoare au același efect.
Suplimente alimentare. Melatonina pot fi luata si sub formă de pastile, gasindu-se în farmacii. Unii experți susțin că avem nevoie pentru restabilirea în mod artificial a lipsei de melatonina după vârsta de 35. În orice caz, amintiți-vă întotdeauna să consultati medicul inainte de a lua suplimente sau medicamente.
Cortizol
Un nivel ridicat al hormonului de stres cortizol duce la îmbătrânirea prematură. În funcție de tipul pielii, efectul negativ al cortizolului se manifestă în moduri diferite — de la o culoare gri a fetei pana la uscarea și descuamarea pielii, la ridurile profunde , ten gras și acnee. Acest hormon descompune fibrele de colagen si face pielea flasca.
Cum se reduce nivelul de cortizol și de stres?
Bea suficienta apă ! Chiar și o ușoară deshidratare crește nivelul de acest hormon. Și un lucru minor, chiar si un pahar cu apă te va ajuta să te relaxezi.
Suplimentele alimentare cu radacina de trandafir scad nivelul de anxietate și de cortizol.
Asculta muzica buna! Oamenii de stiinta spun ca terapia prin muzica scade nivelul de stres.
Meditația face literalmente corpul nostru sa scada nivelul de cortizol fără medicamente.
Insulina
Insulina se secreta ca raspuns la cresterea nivelului de zahar în sânge și ori de câte ori creste nivelul foarte mult, apar semne timpurii de imbatranire la nivelul pielii. Un nivel ridicat de zahăr duce la apariția ridurilor, precum și a pielii flasce.
Odata cu creșterea zaharului in sange, are loc si un proces numit glicatie ( reactie non enzimatica intre glucoza/fructoza si proteine, lipide si acizi nucleici). Daca cantitatea de glucoza din sange creste foarte mult se formeaza in urma procesului de glicatie, produsi AGE, cu intens efect de imbatranire.. Pielea elastică devine apoi fragilă și deshidratată.
Iti protejezi pielea de excesul de zahăr?
Faceti analize de specialitate pentru determinarea zaharului din sange (glicemie) si daca valorile sunt peste limite, consultati medicul. Atentie la consumul de produse cu continu mare de zaharuri ( dulciuri concentrate, multe produe fainoase, fructe cu indice glicemic ridicat etc)
Cosmetice. Creme și seruri cu retinoizi (vitamina A și derivații săi) stimulează producția de colagen. Aceste produse cosmetice ar trebui să conțină vitaminele C și E și ceai verde-toate acestea au rol de antioxidanti.
Utilizați creme de protecție solară pe zi, chiar și în timpul iernii. Razele solare distrug fibrele de elastina și contribuie la îmbătrânirea rapidă.
Concluzie. Sanatatea pielii vine atat din interior, cat si din exterior.O alimentatie corespunzatoare, o hidratare optima, alaturi de produse de calitate pentru ingrijirea pielii, dar si de un masaj corect, va vor ajuta sa aveti o piele stralucitoare, neteda si ferma.
6 hormoni care fac femeile să imbatraneasca prematur