8 motive REALE ale balonarii
Noutate în Sănătate

8 motive REALE ale balonarii

8 motive din cauza carora vă simțiți balonat tot timpul (și cum să remediați problema) 8 motive REALE ale balonarii

Balonarea este una dintre cele mai frecvente senzatii de disconfort pe care o acuza pacientii si este aproape întotdeauna tratabilă odată ce am determinat cauza principală.

Ce cauzează balonarea?

Iată câteva dintre cele mai frecvente lucruri care pot cauza balonare :

1.Modificarea florei intestinale

2. Intoleranțe alimentare

3. Sensibilitatea la gluten sau boala celiacă

4. Rezistenta la insulina

5. Combinarea gresită a alimentelor

6. Ora de masă neregulată

7.Deficiența enzimelor digestive (incluzând intoleranța la lactoză)

8.Alte cauze de disbioză – supraaglomerare bacteriană intestinală sau paraziti

Cum sa scapi de balonare

8 motive REALE ale balonarii

1. Modificarea florei intestinale:

Modificarea florei intestinală este extrem de frecventă și este, de obicei, cauzată de utilizarea frecventă sau pe termen lung a antibioticelor. Cele mai frecvente scenarii sunt: – multe cicluri de antibiotice pentru infecții ale urechilor sau amigdalelor. Utilizarea pe termen lung a antibioticelor pentru acnee (tetraciclină sau minociclină) sau antibiotice pentru infecții frecvente ale tractului urinar (ciprofloxacina).

Antibioticele vă modifică flora intestinală, permițând drojdie, care este un organism oportunist, să se dezvolte.

Vestea bună este că acest lucru este tratabil prin reechilibrarea florei intestinale: apelând la o dietă fără zahăr și completarea florei intestinale cu probiotice.

2. Intoleranța alimentară

Intoleranța alimentară este diferită de alergia alimentară prin faptul că este o reacție întârziată la un aliment, mai degrabă decât un răspuns imediat mâncărime, umflături sau anafilaxie. Intoleranțele alimentare provoacă stres imunitar și inflamație, iar acest lucru poate irita și tractul intestinal care provoacă balonare.

Cele mai frecvente intoleranțe dau alimentele: laptele, ouăle, anumite fructe (banane, citrice, ananas), uneori fructe cu coajă lemnoasă (migdale și arahide sunt cele mai comune), grâu, gluten, porumb sau altele.

Intoleranțele alimentare pot fi testate pentru a le identifica cu exactitate.

În general, balonarea se va îmbunătăți în 4-6 săptămâni de la eliminarea oricăror alimente agravante.

3. Sensibilitatea la gluten sau boala celiacă

Intoleranța la gluten și boala celiacă (o formă mai gravă de intoleranță la gluten) sunt cu siguranță în creștere, în mare parte datorită schimbărilor majore ale grâului din ultimii 50 de ani, precum și datorita consumului nostru ridicat de cereale. Mulți oameni cu sensibilitate la gluten se vor plânge de balonare, cu sau fără gaze, constipație sau diaree.

Există teste disponibile pentru intoleranța la gluten și pentru celiacul care face majoritatea cazurilor. Un alt marker pentru intoleranța la gluten este cineva care are niveluri scăzute de vitamina B12 fără o dietă vegetariană sau vegană.

Boala celiacă este o afectiune autoimună cu predispozitie genetică 

Dacă bănuiți că glutenul poate fi o problemă pentru dvs., un punct de plecare este de a efectua teste de sânge adecvate pentru a confirma sau de a începe un studiu de 5 săptămâni fără gluten. După 5 săptămâni, în mod strict fara gluten, este important să-l aduagati din nou în dieta dvs. si observati daca sensibilitatea reapare.

Există atât de multe alternative grozave la gluten: orez, quinoa, mei, dovleac și cartofi dulci pentru a numi câteva.

4. Rezistența la insulină

Insulina este hormonul eliberat de pancreas ca răspuns la glucoza (zahăr) din sânge. In mod normal, insulina permite glucidelor sa treaca din sange, prin peretii vaselor sanguine, spre celulele corpului, unde este folosit pentru producerea de energie.

Insulina ajuta, de asemenea, celulele din muschi, din grasime si din ficat sa inmagazineze glucidele, pentru a le elibera atunci cand este necesar. Sindromul rezistentei la insulina este o tulburare complexa, care include tulburari ale metabolismului proteic, lipidic, dar si hipertensiune arteriala sau alte probleme de functionare a organismului.

Simptomele comune ale rezistenței la insulină includ: creșterea în greutate (adesea rapidă într-o perioadă de 2-3 ani); apetit intens pentru carbohidrati si dulciuri; apetit crescut; și senzație de oboseală și balonare după masă.

comune ale rezistenței la insulină includ: creșterea în greutate (adesea rapidă într-o perioadă de 2-3 ani); apetit intens pentru carbohidrati si dulciuri; apetit crescut; și senzație de oboseală și balonare după masă.

Dacă ați prezentat aceste semne și în special dacă aveți un istoric familial cu diabet, este posibil să aveți rezistență la insulină. Există teste de sânge care pot confirma rezistența la insulină.

Vestea bună este că această condiție este tratabilă și reversibilă cu modificări ale dietei și exerciții fizice. Cheia este să vă reduceți aportul de alimente cu zahăr și carbohidrați, adaugati mai multe legume, proteine, fibre și grăsimi sănătoase; și de asemenea să începeți să faceți exerciții fizice periodice.

5. Combinarea gresită a alimentelor

Știați că tipurile de alimente pe care le mâncați împreună pot afecta cât de bine sunt digerate? Unii oameni sunt mult mai sensibili la acest lucru decât alții. Atunci când alimentele sunt combinate în mod necorespunzător,

încetinește procesul digestiv și poate duce la balonare și indigestie.

Cea mai mare regulă de combinare a alimentelor este ca fructele să nu le combinați cu alte alimente, în special cu proteinele. De exemplu, nu mâncați niciodată pepene sau o salată de fructe direct după o cină cu pește!

Evita asocierea de fructe cu proteine

Alte reguli de combinare a alimentelor nu combină proteinele cu carbohidrații. Acest lucru devine complicat și aproape imposibil cu o dietă vegetariană, dar pentru cei din voi care mănâncă carne, păsări de curte sau pești, încercați să separați amidonul și proteinele și să vedeți cum va simtiti. Puteți observa o digestie mult mai ușora.

De exemplu, un mic dejun constă din suc de fructe sau o gustare de nuci de dimineata; mănâncă un prânz constând din carne, păsări de curte sau de pește cu o mulțime de legume; și apoi au o cină mai bogată în carbohidrați, cum ar fi un cartof dulce copt cu legume la grătar.

6. Ora de masă neregulată

O altă cauză obișnuită a balonării este pur și simplu consumarea alimentelor la ore neregulate. Când stați ore îndelungate fără a mânca sau consumați cantități mari de alimente înainte de culcare, digestia (și metabolismul) va suferi.

De exemplu, sărind micul dejun și apoi mâncați un prânz copios va provoca aproape întotdeauna balonare – este șocant pentru aparatul digestiv și, de asemenea, va determina o creștere semnificativă a zahărului din sânge și a insulinei așa cum este descris mai sus. Veți deveni balonat și obosit, căutând cofeina pentru a rămâne productiv restul după-amiazei.

Corpurile noastre funcționează cel mai bine daca mentii ora de masa, iar sistemul nostru digestiv funcționează și mai bine fiind consecvent. Încercați un mic dejun în decurs de o oră de la trezire, un prânz la jumătatea zilei și cina înainte de ora 19:00. Includeți gustări la mijlocul dimineții și după-amiaza, dacă este necesar.

7. Deficitul de enzime digestive

Enzimele digestive sunt produse de pancreas pentru a ajuta la descompunerea alimentelor în forme care pot fi absorbite de corpul dumneavoastră. Enzimele descompun proteinele, carbohidrații, grăsimile și lactoza.

În unele cazuri, organismul poate să nu producă suficiente enzime digestive, ducând la balonare, durere, indigestie și mișcări neregulate ale intestinului.

O deficiență a enzimelor digestive poate fi cauzată de:

  1. intoleranțe alimentare care cauzează inflamații de grad scăzut în tractul intestinal;
  2. supraaglomerarea bacteriilor / drojdiei / paraziților;
  3. acid gastric scăzut;
  4. stresul cronic;
  5. îmbătrânirea.

Intoleranța la lactoză este, de asemenea, o formă de deficit de enzime, în cazul în care lactaza este insuficientă pentru a descompune lactoza, ducând la o digestie slabă a produselor lactate. Intoleranța la lactoză poate fi testată cu un test de respirație sau renuntand la lapte timp de 2 săptămâni, urmat de o provocare (adică a consuma produse lactate pentru a urmări ce se întâmplă).

O soluție temporară la această problemă este de a lua enzime digestive și de a evita produsele lactatele dacă aveți o intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, este important să ajungeți la rădăcina problemei și să tratati orice dezechilibru pentru a încuraja organismul să producă suficiente enzime pe cont propriu.

8. Alte cauze de disbioză – supraaglomerare bacteriană intestinală sau paraziți

Se intampla frecvent să existe un dezechilibru în organismele din tractul intestinal, în plus față de drojdie, așa cum sa discutat mai sus. Mulți oameni au bacterii patogene și chiar și paraziți în tractul digestiv. Asociat cu acest tip de dezechilibru digestiv, apare diaree, scădere în greutate și oboseala .

Există teste exacte pentru supraaglomerarea bacteriilor și paraziți cu o analiză comprehensivă a scaunului digestiv pentru a stabili exact ce paraziti sunt prezenti. Tratamentul este mult mai simplu atunci când organismul sau organismele au fost identificate.

In concluzie, există multe cauze care conduc la balonare dar de obicei este o afectiune tratabilă.

8 motive REALE ale balonarii

Please follow and like us:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)