Afecțiuni oculare grave sau mai puțin grave
Ce ascund afectiunile oculare? Sunt mai frecvente in sezonul cald? Afecțiuni oculare grave sau mai puțin grave
Intr-adevar, afectiunile resimtite la nivelul ochilor (unele dintre ele – cele mai frecvente) sunt mult mai des intalnite incepand cu primavara (sezon plinnnn de alergii) si terminand tomna tarziu. Vara este un sezon mai ’’delicat’’ pentru ochi, deoarece factorii care pot cauza afectiuni sunt mult mai multi . Cazurile de conjunctivita sunt numerose , blefarita, cat si numeroase infectii si inflamatii. Deci vara ar trebui sa acordam atentie sporita si ochilor, nu doar pielii. Cum ne protejam ochii vara? Purtand ochelari de soare, locurile unde alegem sa facem baie (piscine), plaja, prosoapele cu care ne stergem fata, bineanteles igiena mainilor, ca sa nu mai vorbim de produse pentru machiaj de buna calitate (vara transpiram abundent si aceste produse pot lua contact mai usor cu ochiul). Afecțiuni oculare grave sau mai puțin grave
Inrosirea glubului ocular sau vase de sânge prezente
Vasele de sange devin vizibile la nivelul ochiului atunci cand exista o inflamatie sau o infectie. Este o afectiune destul de comună și de multe ori dispare fără tratament. O problema mai grava este reprezentata de glaucom, tăieturi, zgârieturi și răni pe cornee. Daca problema nu se amelioreaza consultati medicul oftalmolog.
Senzatie de arsura sau înțepături
Este adesea un semn de ochi obositi sau iritati, eventual de la febra fânului, praf sau fum. Acesta poate fi, de asemenea, un semn de blefarită, o acumulare de bacterii care cauzează matreata-ca niste fulgi pe pleoape sau ochi uscat, atunci când ochii nu fac lacrimi de bună calitate sau suficiente. O problemă mai gravă este corneea inflamată, cunoscuta sub numele de keratită.
Conjunctivita
Când lacrimile și secretiile se usucă, pot lăsa o crustă lipicioasă pe pleoape sau pe gene. O cantitate mică prezenta dimineata ,este normala. Dacă cantitatea este mai mare decât de obicei, este galbena sau verzuie ori sunt prezente si alte simptome, trebuie sa mergeti la medic. Conjunctivita este contagioasă. Canalele lacrimogene blocate pot duce la acumularea de lacrimi și secretii.
Ochi uscat sau mâncărime
Iritatia ochilor este adesea cauzata de alergii, medicamente, purtarea lentilelor de contact, imbatranire, boli cum ar fi artrita și oboseala ochilor din cauza utilizarii calculatorului. Picăturile de ochi pot ajuta. Ar fi indicate cele care hidrateaza mucoasa ochiului. Un alt mod de a obține o ameliorare este punerea compreselor reci pe ochi. Nu ar trebui să freci niciodată un ochi uscat sau care iti provoaca mancarime. Daca aceasta afectare a ochiului nu dispare, ar trebui sa consulti medicul. Important este sa trateze cauza, nu doar efectul.
Ochi umflati
Este adesea ușor să va dati seama ce anume v-a cauzat umflarea ochilor. Cauzele pot fi nenumarate, de la alergii, conjuntivita sau o altă infecție sau inflamație, răni pe cornee. În cazuri rare, pot fi probleme tiroidiene. Deseori, umflarea dispare de la sine. Dacă durează mai mult de 24 de ore sau dacă aveți probleme cu vederea, mergeti la medic.
Lacrimare abundenta
Lacrimile sunt un lucru bun. Îți țin ochii umezi și ajută la inlaturarea corpurilor straine. Când ai ochii umezi, înseamnă că fie secretia lacrimala este abundenta, fie nu se scurge unde trebuie. Ar putea fi o infecție, o leziune (taietura, intepatura ) sau canelele lacrimale sunt blocate. Daca simti durere , ai senzatie de corp strain in ochi ori vederea iti este afectata, este cazul sa mergi la oftalmolog.
Spasme
Clipitul este modul în care se raspandesc lacrimile in ochi. Mișcări mici, neintenționate ale pleoapelor sunt normale și se opresc atunci când te odihnești. Trebuie sa mergeti la medic, atunci când pleoapele se închid fara motiv (blefarospasm), care poate dura ore, sau o parte a feței are miscari involuntare (spasm hemifacial), de multe ori incepand de langa ochi.
O mica ’’umflatura’’
Poate fi tentant sa o indepartezi de unul singur, dar nu este recomandat. Provoaca disconfort la nivelul pleoapei, sunt incomode, inestetice şi pot afecta vederea normală si poarta numele de salazion. Este o formaţiune fermă localizată la nivelul pleoapei, produsă printr-o reacţie inflamatorie granulomatoasă caracterizată de blocarea canaliculelor glandelor sebacee şi stagnarea secreţiilor. Este cauzat fie de blocarea spontană a orificiilor, fie de transformarea granulomatoasă a unui orjelet (infecţie a glandelor sebacee palpebrale) incomplet vindecat. Înmuiați o lavetă curată în apă caldă, apoi țineți-o pe ochi pentru aproximativ 10-15 minute, de trei până la cinci ori pe zi. Dacă asta nu ajută, consultați-vă medicul.
Am „Ceva” în ochi !
Nu te freca! Dacă ochii nu sunt deja foarte umezi, clipeste mai mult sau foloseste lacrimi artificiale pentru a indeparta o geană sau un graunte de praf. Lacrimarea abundenta va ușura, de asemenea, inchiderea ochiului (daca acesta este foarte inflamat). Un prosop cald aplicat pe ochi, ar putea ameliora situatia. Consulta un oftalmolog daca nu se amelioreza în câteva ore. Ar putea fi o infecție, o cornee zgâriată, sau o alta problema mai delicata pe care nu o poti rezolva singur.
Galben
În cazul în care globul ocular (partea alba) devine galben este un semn clar ca ai icter. Această boală hepatică poate fi rezultatul hepatitei, abuzului de alcool, calculi biliari și rareori cancer. Mergi la medic!
Exista si anumite proeminente galbui, pinguecula (degenerescenta elastoida a colagenului ) asociata cu nivel crescut al colesterolului si pterigionului (țesut cărnoase). Aceste afectiuni nu au caracter evolutiv si nu au tratament, dar daca va afecteaza vederea, consultati medicul.
Pupila extrem de dilatata
La majoritatea oamenilor, pupila se dilata pentru a controla lumina care intra in ochi. Dar, uneori, se blocheaza dilatata foarte mult (midriaza) sau foarte putin (mioza). Sau ambii ochi nu pot avea pupilele dilatate la fel. Aceste efecte se produc din mai multe motive, inclusiv leziuni nervoase, migrene, medicamente sau interventii chirurgicale pe ochi. Pentru a stii daca exista o cauza grava sau una neimportanta, trebuie sa consultati medicul oftalmolog!
Strabismul
Cand ochii nu privesc in aceeasi directie, ei transmit informatii in timp diferit catre creier. Astfel, ochiul care este mai slab (cel care deviaza mai des), va fi mai putin utilizat, creierul ignorand informtiile transmise de el. Strabismul sau ochii nealiniati, afectează 1 din 25 copii. Uneori, ochelarii vor îndrepta ochii și ii vor ajuta să lucreze împreună (chiar si cel care deviaza des), deși chirurgia poate fi necesară pentru a corecta muschii ochiului afectat.
Pleoapa ’’cazuta’’
De cele mai multe ori, o pleoapa care a căzut în timp și atârnă atât de mult incat blochează o parte din vedere, poate fi rezolvata cu chirurgia estetica. Când efectul se instaleaza repede, ar putea fi un semn de un accident vascular cerebral, tumoare pe creier, boli musculare sau probleme ale sistemului nervos . În cazul în care remarcati aceasta modificare a pleoapei în decurs de câteva ore sau zile, sunați medicul imediat !
Afecțiuni oculare grave sau mai puțin grave