Bolile cu transmitere sexuala (BTS) Imagini si Cuvinte
Bolile cu transmitere sexuala (BTS) afecteaza atat barbatii, cat si femeile, insa de multe ori manifestarile acestora sunt mai agresive la femei. Bolile cu transmitere sexuala (BTS) pot fi tratate cu antibiotice daca sunt cauzate de bacterii, fungi sau paraziti. Nu exista inca un tratament pentru bolile cu transmitere sexuala cauzate de virusuri, insa acestea pot fi tinute sub control prin medicatie. Bolile cu transmitere sexuala (BTS) imagini si cuvinte.
Negii genitali (HPV)
Nu trebuie să faci sex pentru a capata o boala cu transmitere sexuala (BTS). Contactul piele pe piele este suficient pentru a răspândi HPV, familia de viruși care cauzează negii genitali. Unele tipuri cauzează negi care sunt de obicei inofensivi, dar altele pot duce la cancer cervical sau anal. Vaccinurile pot proteja împotriva unora dintre cele mai periculoase tipuri.
Semne: veruci rozalii sau de culoarea carnii, care sunt in relief, plate sau în formă de conopida. Deseori nu există simptome.
Păduchi pubieni
Termenul de paduchi este un termen comun pentru mai multi paraziti mici care pot fi de par, de corp sau pubieni. Arata foarte diferit intre ei, păduchii din cap , corp sau pubieni. Paduchii pubieni se târăsc de la o persoană la alta în timpul contactului apropiat. Păduchii pubieni pot fi uciși cu tratamente speciale.
Simptomele: mâncărime intensă, ouă mici atașate la păr pubian, sau păduchi vii.
Scabia
Scabia este o infestare cu un mic acarian care patrunde in pielea umană pentru a depune ouă. Nu este întotdeauna o BTS, deoarece se poate răspândi prin orice contact piele-la-piele. Dar, în rândul adulților tineri, acarienii sunt adesea luati în timpul sexului. Scabia este tratată cu anumite creme (produse farmaceutice).
Simptomele: mâncărime intensă în special pe timp de noapte și erupții cutanate. Este posibil să dureze 2-6 săptămâni pana apar simptomele.
Gonoreea ( Blenoragie )
Gonoreea se răspândește ușor și poate duce la infertilitate la bărbați și la femei, în cazul în care este netratata. Antibioticele opresc infecția.
Simptomele: Simptomele comune sunt de usturime în timpul urinării si secretii , dar de multe ori nu există simptome la inceput. Mai târziu, infecția poate provoca erupții cutanate sau răspândirea la articulații și in sânge.
La bărbați: usturime la urinare, secretii galben-verzui la nivel uretrei, umflarea testiculelor.
La femei: secretii vaginale galbui, dureri pelvine, dureri in timpul contactului sexual. Simptomele pot fi ușoare și sunt ușor de confundat cu infecție de tract urinar sau vaginala.
Sifilis
Majoritatea oamenilor nu observă din timp simptomele sifilisului. Fără tratament, poate duce la paralizie, orbire și moarte. Sifilisul poate fi vindecat cu antibiotice.
Semne și simptome: primul semn este, de obicei, o mica leziune, rotunda, nedureroasa la nivelul organelor genitale sau anus. Boala se raspandeste prin contactul sexual direct . Mai târziu, poate exista o erupție pe tălpi, palme, sau alte părți ale corpului , precum și ganglioni inflamati, febră, căderea părului, sau oboseală. În stadiul avansat, simptomele sunt grave, ajungand la deteriorarea organelor importante, cum ar fi inima, creierul, ficatul, nervii, și ochii.
Chlamydia
Infectia cu Chlamydia este o BTS comună , care poate duce la infertilitate dacă este lăsată netratată. Se vindeca repede cu antibiotice. Dar de multe ori trece neobservata, deoarece simptomele sunt vagi sau absente. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul și gâtul.
Simptomele la barbati: arsură și mâncărime la vârful penisului, secretii si dureri la urinare .
Simptomele la femei: mâncărime vaginala, scurgeri vaginale care pot avea miros neplacut, durere în timpul actului sexual, urinare dureroasă.
Virusul herpes simplex tip 1
Ai simtit vreodata o durere surda la nivelul buzelor? Este probabil cauzată de un tip de virus, herpes ,numit HSV-1. Acest virus nu este, de obicei, o BTS; se răspândește cu ușurință în rândul membrilor unei comunitati mici sau prin sarut. Dar poate fi răspândit si la organele genitale prin contactul oral sau genital cu o persoană infectată. Deși nu există nici un leac, medicamentele pot scurta sau preveni focarele de raspandire.
Semne și simptome: ocazional senzatie dureroasa sau vezicule la nivelul buzelor. De asemenea, sunt posibile vezicule mici sau răni pe organele genitale.
Virusul herpes simplex tip 2
Cele mai multe cazuri de herpes genital sunt cauzate de un virus numit HSV-2. Este foarte contagios și se poate răspândi prin contact sexual sau direct cu un herpes inflamat. Ca și în cazul HSV-1, nu există nici un leac. Dar medicamentele antivirale pot face raspandirea mai puțin frecventa și ajuta la ameliorarea simptomelor mai repede.
Simptomele: vezicule umplute cu lichid care formează răni dureroase, rani acoperite de coaja pe organele genitale, anus, coapse sau fese. Se poate răspândi pe buze prin contactul oral.
Hepatita B
Hepatita B este un virus ascuns care poate provoca leziuni hepatice severe. Se răspândește prin contactul cu sânge și alte fluide ale corpului. Oamenii pot fi infectati prin sex, folosirea aceluiasi ac, la naștere, precum și prin folosirea acelorasi lame de ras și periuțe de dinți. Nu există leac, dar medicamentele pot ține virusul sub control. Există, de asemenea, un vaccin eficient pentru a preveni hepatita B.
Simptomele: oamenii pot dezvolta greață, dureri de burtă, urină închisă la culoare, oboseală și o îngălbenire a pielii sau a ochilor in infecția acută. Infecția cronică poate duce la ciroză hepatică și cancer hepatic. Mulți oameni nu au simptome chiar pe parcursul a ani de zile.
HIV/SIDA
Virusul HIV slăbește apărarea organismului împotriva infecțiilor. HIV se răspândește prin sex neprotejat, folosirea aceluiasi ac sau la naștere (mame fiind infectata). HIV poate sa nu dea niciun simptom ani de zile, astfel încât un test de sânge este cel mai bun mod de a ne verifica starea. Tratamentul în timp util este important pentru a ajuta la prevenirea bolilor grave.
Simptomele precoce ale infecției cu HIV. Multe persoane nu au simptome, dar unii oameni pot avea simptome asemanatoare gripei: ganglioni imflamati, febră, dureri de cap și oboseală. Pot aparea si rani ale mucoasei bucale.
Teste HIV/SIDA
Teste sigure de depistare a HIV se pot face într-o clinică. Perioada dupa care testul iese pozitiv este dupa 6 luni de la dobandirea virusului. In aceasta perioada puteti infecta alte persoane si testul sa iasa totusi negativ.
Dacă suspectați ca ati contactat HIV/SIDA este bine sa se faca rapid inițierea cu medicatia aferenta ,astfel poate ajuta la prevenirea infecției. Dacă aveți virusul, tratamentele pot ajuta la prevenirea transformarii HIV în SIDA.
Opțiuni de tratament HIV/SIDA
În timp ce nu există niciun leac pentru HIV, există medicamente care pot suprima cantitatea de virus ,înmulțirea lui in corp. Oamenii iau o combinație de medicamente antivirale în speranța de a preveni infecția in a avansa la SIDA. Tratamente suplimentare pot ajuta la prevenirea sau lupta impotriva infectiilor grave, în cazul în care sistemul imunitar este slăbit.
Tricomonas
Infectia cu tricomonas este cauzată de un parazit care se transmite în timpul contactului sexual. Aceasta poate fi vindecata cu medicamente.
Semne și simptome la barbati: cei mai mulți bărbați nu au simptome evidente. Unii dezvolta o ușoară scurgere sau ușoară usturime în timpul urinării.
Semne și simptome la femei: femeile pot dezvolta o scurgere galben-verde, cu un miros puternic, mâncărime vaginala sau durere în timpul actului sexual sau a urinării. Simptomele încep de obicei de la 5 la 28 de zile după dobândirea parazitului.
Granulom inghinal
Granulomul inghinal este o BTS bacteriana, care este comună în Africa și Asia, dar rara în SUA. Provoacă leziuni genitale care pot răspândi bacteriile de la o persoană la alta. Antibioticele pot vindeca infecția.
Simptomele la bărbați: umflături dureroase pe penis care se pot transforma în răni deschise cu puroi, durere în organele genitale și zona inghinala.
Simptomele la femei: umflături dureroase în zona genitală care pot degenera în răni deschise, umflarea ganglionilor limfatici în zona inghinala.
LGV (limfogranulom venereum)
LGV este cauzată de un tip de Chlamydia care este de obicei rară în Europa. Dar devine mai frecventă la bărbații care fac sex cu bărbații. Ca și alte forme de Chlamydia, acesta poate fi vindecat cu antibiotice.
Simptomele: răni deschise pe organele genitale sau anus, dureri de cap, febră, oboseală, și umflarea ganglionilor limfatici în zona abdomenului . În cazul în care este dobândit prin sex anal, LGV poate provoca sângerări rectale sau secretii.
Boala inflamatorie pelvina
Nu este o BTS în sine, boala inflamatorie pelvina este o complicație gravă a BTS-urilor netratate, în special Chlamydia și gonoreea. Se întâmplă atunci când bacteriile se răspândesc si infecteaza uterul și alte organe reproducatoare feminine. Tratamentul prompt este esențial pentru a preveni afectarea fertilității la femei.
Semne și simptome: dureri abdominale inferioare, febră, secretie vaginala neobișnuită, durere in timpul actului sexual, urinare dureroasă. Cu toate acestea, nu apar intotdeauna simptome concludente.
Cine este expus contactarii unei BTS ?
Oricine este activ sexual este în pericol, indiferent de sex, rasă, clasa socială sau orientarea sexuală. Adolescentii si adultii tineri pot dobândi BTS –uri mai ușor decât persoanele în vârstă. La 25 de ani, jumătate din adulții activi sexual iau o BTS. Având mai mulți parteneri sexuali, de asemenea, crește riscul. S- a observat că unele BTS-uri sunt în creștere la bărbații care fac sex cu bărbați, inclusiv sifilis și LGV.
Virgini pot contacta BTS ?
Ba da, pot. Multe BTS-uri sunt răspândite prin orice tip de activitate sexuală, inclusiv contact piele-pe-piele și sex oral. Acest lucru este valabil mai ales in cazul BTS-urilor care produc leziuni genitale sau răni.
Prevenirea BTS-urilor
Cea mai buna modalitate de a evita infectarea cu o BTS este abtinerea de la orice contact sexual și să fii într-o relație monogama, pe termen lung ,cu un partener neinfectat.
Pentru a reduce șansele de a contacta BTS-uri:
- Întreabă-l pe partenerul tău dacă are o BTS.
- Rugați partenerii să fie testați înainte de activitatea sexuală.
- Folosește prezervative.
- Evitați activitatea sexuală dacă partenerul dumneavoastră are semne ale unei BTS.
- Fiți conștienți de simptome și mergeti la controale regulate la doctor.
- Nici prezervativele nu sunt 100% sigure
În timp ce prezervativele sunt eficiente în prevenirea răspândirii unor BTS-uri, acestea nu sunt 100% sigure. Prezervativele sunt eficiente la protejarea împotriva infectiilor cu gonoreea, Chlamydia, HIV și trichomonas. Dar ele oferă mai puțină protecție împotriva herpesului, sifilis, și negii genitali. Aceste infecții se pot răspândi prin contactul cu leziuni cutanate, care nu sunt acoperite de un prezervativ. În cele din urmă, prezervativele nu oferă practic nicio protecție împotriva paduchilor pubieni și a scabiei.
Cum să-i spui partenerului tău ?
Dacă credeți că aveți o BTS, spuneți-i partenerului (partenerilor) dumneavoastră cât mai curând posibil. Ați putea răspândi infecția, chiar dacă ați început deja un tratament sau folositi prezervative. La unele BTS-uri, medicii recomanda tratarea ambiilor parteneri în același timp.
BTS-urile și sarcina
Este important ca femeile gravide să fie testate pentru bolile cu transmitere sexuala (BTS). Ele pot provoca femeilor un travaliu prematur si o nastere cu complicatii. Multe BTS-uri pot fi transmise de la mama la copil în timpul sarcinii, naștere sau după ce copilul se naște. Efectele BTS-uri asupra bebelușilor pot include greutate scăzută la naștere, probleme neurologice, orbire, boli de ficat, și infecții grave. Dar există tratamente pentru a minimiza aceste riscuri. Tratamentul în timpul sarcinii poate vindeca unele BTS-uri și reduce riscul de a trece infecția la copilul dumneavoastră.
Pot recidiva BTS-urile?
Cele mai multe tratamente ale BTS-urilor nu vă protejează de a va infecta din nou. Un tratment medicamentos corect poate vindeca infectia cu gonoree, sifilis, Chlamydia sau trichomonas, dar o nouă expunere poate provoca o nouă infecție. Dacă partenerul dumneavoastră nu este tratat, poate continua să treacă infecția de la unul la celalalt la nesfarsit. Și dacă nu luați măsurile de precauție potrivite pentru a vă proteja, puteți fi re-infectat rapid sau chiar capata o a doua bolile cu transmitere sexuala (BTS).