Noutate în Sănătate

Căldură extremă și efectele asupra corpului uman

Cand avem parte de o perioada de canicula este indicat sa ne luam toate masurile de protectie si sa nu ne supunem o perioada indelungata la temperaturi extreme. Căldură extremă și efectele asupra corpului uman
Iata cateva efecte importante pe care le are canicula asupra corpului nostru:

Comportament ciudat

Corpul uman are o temperatura interna de aproximativ 37 de grade și nu-i place atunci când aceasta creste sau scade.
Modificări mici, chiar si cu un singur grad Celsius , pot provoca in corp anumite reactii, procese. Credem că expunerea prelungită la căldură și umiditate ar avea efecte simple , dar nu este chiar simplu, acestea fiind de la epuizare la accident vascular cerebral sau alte numeroase efecte despre care nici nu stiam ce cauza au. Ai avut vreodată crampe musculare intr-o zi foarte fierbinte ?

Există o explicatie, poate ca temperatura crescuta este cauza.

Chiar daca te-ai hidratat foarte bine, ai si transpirat foarte mult, astfel s-a produs un dezechilibru de electroliti. Dezechilibrul de sare rezultat este ceea ce cauzează crampele.
Pentru oamenii care nu sunt obișnuiți cu căldura, există riscul de edem termic. Pentru a evita supraîncălzirea, corpul uman dilată vasele de sânge pentru a încerca să elimine cât mai multă căldură posibil.
Chiar și transpirația uneori nu poate functiona așa cum ar trebui. Dacă vă apar pete roșii, mici pe piele, cu o senzație de arsura/intepatura, este o erupție cutanată termică, cauzată atunci când porii prin care iese transpirația se blocheaza. Și în conformitate cu centrele americane pentru controlul bolilor, dacă sunteți expus la căldură extremă pentru o perioadă prelungită, vă puteți pierde functia de transpirație cu totul, un pas sigur spre accident vascular cerebral produs de căldură.

Caldura are efecte neplacute la nivelul capului :

Creierul nu funcționează corect

În 2014, jucatorul de tenis canadian, Frank Dancevic, a avut o reactie destul de neobișnuita la canicula.
Ca și ceilalți jucători de la Australian Open din Melbourne, el a jucat intr-un val de căldură record. El a început să vadă personaje de benzi desenate.
„Am fost amețit de la mijlocul primului set și apoi l- am văzut pe Snoopy”, a relatat Dancevic . „Nu mi-am mai putut păstra echilibrul și m-am aplecat peste gard și când m-am trezit , oamenii erau peste tot în jurul meu. ”

Te simti confuz , amețit

Confuzia și amețeala sunt efecte obisnuite ale expunerii indelungate la căldură extremă, datorită fluxului sanguin crescut la vasele de sange dilatate și pierderii de lichide prin transpirație.
Este un pericol real pentru cei care lucreaza si au nevoie sa fie concentrati în astfel de condiții. Centrul Canadian pentru Sănătate și Securitate Ocupațională (CCOHS) spune ca în afară de iritabilitate crescută, începi să pierzi capacitatea de a indeplini sarcini calificate sau mentale.
În ceea ce privește pierderea cunoștiinței lui Dancevic, a fost o sincopa de căldură. O pauza temporară în fluxul sanguin la creier. Care apare atunci când se pierde o cantitate mare de lichid din organism din cauza transpirației și a scăderii tensiunii arteriale.

EPUIZREA cauzata de caldura

Epuizarea datorata căldurii excesive se instaleaza atunci când ați pierdut suficiente fluide corporale și sare , iar organismul nu le pote inlocui. Odata ce temperatura corpului creste peste 37 grade, transpiratia se intensifica, senzatia de sete este mai intensa, simtim disconfort, ameteala, greata.
Senzatia de greata poate conduce chiar la voma sau diaree. Crampele musculare pot deveni din ce in ce mai frecvente, putand experimenta palpitații, chiar și furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau a picioarelor.

CCOHS recomandă ca masuri de prim ajutor :

  • Solicita ajutoare medicale.
  • Rămâi cu persoana până vine ajutorul.
  • Mutați-vă într-o locație mai rece și umbrită.
  • Scoateți cât mai multe haine posibil (inclusiv șosete și pantofi).
  • Aplicați comprese reci, umede sau gheață la cap, față sau gât. Pulverizati apă rece.
  • Încurajați persoana să bea apă, suc limpede sau o băutură sportivă.

Daca observati semne care indica un accident vascular cerebral, sunati la 112, fara sa incercati vreun tratament medicamentos asupra persoanei afectate.

Accidentul vascular cerebral cauzat de căldură

O persoana care a suferit un AVC din cauza caldurii, are temperatura de bază a corpului peste 40 de grade. Mecanismele de aparare ale organismului impotriva căldurii au eșuat. Pierderea de lichide a fost atat de mare incat procesul de transpiratie a fost stopat (nu in toate cazurile)

Accidentul vascular cerebral cauzat de căldură are unele simptome similare cu ale epuizarii cauzate de căldura, dar cele mai concludente (în conformitate cu CCOHS) sunt:

  • Piele fierbinte, uscată sau transpirație abundentă
  • Confuzie
  • Pierderea cunoștiinței.
  • Convulsii
  • Temperatura corpului foarte mare

AVC cauzat de caldura poate aparea ca urmare a epuizarii cauzata de caldura,  poate aparea pur si simplu fara vreun semn.

În timp ce asteptati ajutorul medical , victima trebuie să fie mutata într-un loc răcoros, umbrit și eliminate cat mai multe haine posibil. Comprese reci sau gheata ar trebui să fie aplicate, dar CCOHS spune să nu forțati persoana să bea lichide.
Și toate astea trebuie făcute repede. Deși tratamentul prompt poate garanta supraviețuirea, accidentul vascular cerebral de căldură poate avea o rată de mortalitate de 10 %.
Da, oamenii chiar pot fi ucisi de caldura extrema. Si aceste cazuri nu sunt deloc putine!

Undele valuri căldură extrem pot ucide mii de oameni

Atunci când oficialii decid dacă să emită un avertisment de căldură, au mereu in gand vara lui 2003, in Europa. In luna august a acelui an s-au inregistrat temperaturi extreme, rezultatul fiind dezastruos in randul populatiei. Aproximativ 70.000 de persoane și-au pierdut viața, 15.000 doar în Franța
În Statele Unite, peste 600 de persoane mor în fiecare an din cauza căldurii extreme. În 1995 Chicago un val de căldură ucis aproape 700 de oameni și alte mii s-u prezentat la camera de urgență.
Cifre exacte sunt greu de dat, deorece nu in toate cazurile se poate demonstra ca temperatura extrema a fost principala cauza a mortii.
Atentie si in cazul bebelusilor, a caror sistem de termoreglare nu este suficient dezvoltat.

Concuzie

Expunerea la temperaturi extreme poate avea efecte ireversibile cum ar fi accidentul vascular cerebral. Alte simptome ingrijoratoare cauzate de expunerea prelungita la temperaturi extreme sunt : greata, varsaturi, ameteli, crampe musculare, incetinirea gandirii, dificultate de concentrare, epuizare de caldura, pierderea cunostintei, transpiratie abundenta, confuzie, convulsii, temperatura corpului foarte crescuta etc.

Căldură extremă și efectele asupra corpului uman

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)