Noutate în Sănătate

Ce se întâmplă când ai un atac de panică?

Din ce in ce mai multi dintre noi suntem in situatia de a sti pe propria piele ce este atacul de panica. Asta pentru ca am trait aceasta stare cel putin o data. Am simtit o teama extrem de intensa aparuta ca din senin, fara un motiv clar si imediat pe care sa-l recunoastem. Aceasta stare de neliniste acuta ne-a invadat fie imediat dupa ce ne-am trezit, fie aflandu-ne la volan, in metrou, in autobuz, intr-o discutie cu seful, intr-o negociere, in parc, in lift, in timpul graviditatii, la televizor, pe strada in plina caldura etc. Ce se întâmplă când ai un atac de panică?

Atacul de panică este un episod neașteptat și intens de teamă și anxietate. În majoritatea cazurilor, se declanșează brusc, fără avertisment și fără un motiv evident. Simptomele includ, printre altele: palpitații, creșterea ritmului cardiac, respirație rapidă sau senzația de sufocare, dureri de cap, amețeală, tremur, transpirație, dificultăți de înghițire și senzația de uscăciune a gurii. Ce se întâmplă când ai un atac de panică?

Esti mai mult decât speriat

Corpul tau „lupta sau fuge ” ca răspuns a unei lovituri foarte puternice venite de nicaieri. Se poate intampla când mergi pe stradă sau cand speli rufele. Te poate trezi chiar si dintr-un somn profund cu un sunet. Deseori nu există un motiv evident pentru abundenta de simptome si sentimente care te coplesesc. Acesta este unul dintre motivele pentru care este numit un „atac„. Poate fi atât de brusc și intens incat sa te simți neajutorat, incapabil să te miști sau să gândesti limpede.

Presiune puternica in piept

O descarcare intensa de adrenalină provoaca batai neregulate ale inimii, intense si puternice. Pieptul ar putea să te doară. Ai putea avea chiar si probleme de respirație.

Sufocare

Simti ca nu mai poti înghiți, gatul parca ti se ingusteaza. Sau ai putea crede că vei vomita. Aceste sentimente confuze pot face si mai dificila respiratia.

Teroare

Nu vorbim despre teama pe care o simțiți în cursul normal al vieții, când stai pe marginea unei stânci, sau te afli intr-o situatie cu adevarat dificila ,periculoasa, sau începi un nou loc de muncă, de exemplu. În timpul unui atac de panică, este posibil să ai un sentiment copleșitor, cum ca ceva cu adevărat teribil se va întâmpla–sau că vei muri–în ciuda faptului că nu e adevărat.

Ameţeli

Uneori poți fi atât de ametit, încât toată camera începe să se învârtă. Sau se pare că ești deconectat de la realitate.

Palmele transpirate

Acest semn clasic de anxietate poate fi, de asemenea, un simptom al unui atac de panică. Ai putea transpira si în alte locuri, ca de exempu sub brațe (uneori destul de mult). Și ai putea avea frisoane sau bufeuri, de asemenea.

Tremur și furnicături

Tot corpul tău poate începe să tremure necontrolat. Cum tot sângele se afla in inima si muschi, in degetele de la maini sau de la picioare poti simti furnicături sau amorteli.

Durere de cap

Poate veni pe neașteptate și s-ar putea să dispară la fel de repede. La fel ca si in cazul celorlalte simptome, nu inseamna ca suferi de atac de panica daca ai dureri de cap.

Cât durează?

Un atac de panică, de obicei, debuteaza brusc si se mentine intens aproximativ 10 minute. Apoi vei începe încet incet să te simți mai bine. Atacurile rareori durează mai mult de o oră, iar cele mai multe dureaza 20 sau 30 de minute. Nu sunt mereu la fel si pot fi diferite de la persoana la persoana.

Este un atac de cord?

Simptomele sunt similare: dureri în piept, probleme respiratorii, amețeli, transpirație, chiar și sentimentul de a pierde controlul. Dacă e prima dată când te-ai confruntat cu un atac de panica ,dar ai mai avut probleme cu inima, mergi la spital, doar ca să fii în siguranță.

Când să mergi la doctor

Nu trebuie să iti faci griji dacă ai avut doar unul sau două incidente. Majoritatea celor care sufera ocazional atacuri de panica, isi continua viata fără alte probleme. Dar, daca se intampla mai des , ar trebui să consultați medicul. El vă poate ajuta să va dati seama ce declanșeaza atacurile și cum să le gestionati El va dori, de asemenea, să excludă o afecțiune cardiacă , de exemplu prolaps de valva mitrală.

Cauze

Atacurile de panică tind sa ia amploare in multe familii și sunt adesea legate de stres. Uneori, există un motiv fizic: glanda tiroidă produce o cantitate prea mare de hormoni. Nu ai destul zahăr în sânge. Ai băut prea multă cofeină sau ai luat un drog stimulent, gen amfetamina sau cocaină. Ori abuzezi sau te-ai oprit bruc din consum de droguri sau alcool.

Tulburare de panică

Dacă medicul dumneavoastră nu poate găsi o cauză fizică si atacurile de panică continua, este posibil să aveți o tulburare de panică. Este de dorit sa va schimbati stilul de viata, serviciul ori problemele cotidiene care va dau batai de cap.

Ce poti face ?

Primul pas este ceea ce faci acum: intelege ce se intampla. Când îți dai seama că este puțin probabil să te afecteze pentru ca durează doar câteva minute și se întâmplă si cu alte persoane, de asemenea, s-ar putea sa ti se para normal. Pur și simplu știind că există modalități de a le trata, inclusiv terapie și medicație, poate fi o ușurare.

Interactioneaza cu oamenii

Anxietatea prosperă când te simți singur. Este cel mai bine sa te intalnesti fizic cu familia și prietenii, nu doar prin telefon sau calculator. Dacă nu aveți persoane apropiate cu care sa socializati, luati in considerare aderarea la grupuri sociale, cum ar fi un club de carte sau de sport, dans. Astfel veti descoperi persoane cu care sa aveti interese comune si veti dezvolta relatii care au la baza comunicarea.

Dormi suficient!

Trebuie sa dormi 7-9 de ore pe noapte! Dacă ai probleme cu somnul, tine camera racoroasa, întunecoasa si pastreaza liniște. Nu vă uitați la televizor sau nu utilizați computerul sau smartphone-ul chiar înainte de culcare. De asemenea, ajută să mergi la culcare și sa te trezesti la aceeași oră în fiecare zi, chiar și week-end.

Activitatea fizica

Te ajuta sa faci miscare zilnic, 30 minute, chiar daca urci scari, mergi vioi prin parc sau dansezi. Asta îți poate scădea șansele de a avea un atac de panică. Orice exercițiu ajută, dar este mai bine dacă faci activități care folosesc atât brațele cat și picioarele: plimbare, alergare, înota, dans.

Evitați țigările, cofeina, și alcoolul

Ele pot provoca atacuri de panică sau le pot inrautati, dacă consumi in mod regulat. Multe medicamente–inclusiv pastile de alergie, pastile pentru slabit etc. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă puteti renunta la tratament sau gasiti alte alternative.

Practica relaxarea

Tehnici cum ar fi meditația și yoga vă pot ajuta să eliberați tensiunea și stresul. Respirația profundă, controlată este o modalitate foarte bună de a te calma atunci cand ai un atac de panica.

Cauze si explicatii pentru atacul de panica

O mare parte dintre cei care sufera de atacuri de panica au fost in copilarie copii timizi, exclusi din grupuri de copii, cu parinti foarte protectori, duri,exigenti, cu cerinte mari la adresa lor. Atacul de panica apare pe fondul unei frici inconstiente instalate si localizate in suflet, cu care ne obisnuim sa traim. Este vorba in copilarie de frica de nou, lipsa de protectie, siguranta, incredere resimtita in prezenta celor apropiati. Pot exista dificultati de adaptare in diverse situatii pe fondul fricilor din copilarie, momente in care isi face aparitia atacul de panica.

Antidotul atacului de panica

Antidotul atacului de panica este mersul la psiholog; statistic se arata ca un numar de 6 sedinte pot elimina aceasta problema. Ulterior, prin procedee din analiza existentiala, din analiza tranzactionala sau din psihologia cognitivcomportamentala terapeutul si pacientul pot aborda impreuna discomfortul resimit de acesta in atacul de panica, pentru a-l elimina.

Daca in urma sedintelor la psiholog atacul de panica persista, atunci este momentul sa apelam la psihiatru.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)