Noutate în Sănătate

Solutii naturale pentru combaterea insomniei

Insomnia este cea mai frecventa, dintre toate tulburarile somnului, potrivit cercetatorilor de specialitate. Specialistii afirma ca aproximativ o treime din totalul adultilor prezinta simptome ale insomniei, intre 6-10 % dintre adulti prezentand simptome severe ale insomniei.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu se simt odihnite atunci cand se trezesc din somn. În mod normal, somnul pe timpul nopții durează 7-8 ore pentru adulți și este bine să fie fără întreruperi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai benefic somn pentru organism este în intervalul orar 22:00 – 00:00, datorită secreției crescute, din această perioadă, a hormonului melatonină. Melatonina este un neurohormon secretat de glanda epifiză, care reglează ritmul somn-veghe și scade o dată cu înaintarea în vârstă. Secreția de melatonină are un nivel maxim la bebeluși, iar ea este inhibată de lumina zilei și stimulată la căderea serii (acești stimuli sunt de la retina). O persoana este diagnosticata cu insomnie daca nu poate dormi cel putin trei nopti pe saptamana timp de cel putin trei luni, astfel fiindu-i afectata viata de zi cu zi.
Insomnia – Solutii naturale

Tipuri de insomnie

• Insomnia acuta: aceasta dureaza zile sau chiar saptamani;
• Insomnia cronica: aceasta dureaza cel putin trei luni

Cauzele insomniei depind de tipul de insomnie pe care il are pacientul. Insomnia pe termen scurt poate fi cauzata de stres, de un eveniment tulburator sau traumatic sau de modificari ale orelor de somn. Insomnia cronica dureaza cel putin trei luni si este, de obicei, secundara unei alte afectiuni, cum ar fi: • Probleme psihologice, cum ar fi anxietatea au depresia; • Consumul de anumite substante
• Afectiuni medicale ce provoaca durere, precum artrita sau durerile de spate; • Zgomotele , lumina puternica, temperaturile extreme.

Tratament

Exista atat tratamente medicamentoase, cat si nemedicamentoase pentru insomnie. Medicul este cel care poate recomanda un tratament adecvat. Este posibil sa fie nevoie sa se incerce o serie de tratamente diferite inainte de a-l gasi pe cel eficient.

Insomnia

Insomnia – Solutii naturale

Trucuri care te pot scapa de insomnie

O cană cu lapte

O cană cu lapte cald înainte de a vă culca vă poate ajuta să dormiţi mai bine.

Scorţişoară

Adăugaţi o linguriţă de praf de scorţişoară în ceaşca de lapte şi beţi-o cu o oră înainte de a merge la culcare pentru rezultate optime.

Nucşoară

Adăugaţi o linguriţă de nucşoară pulbere într-o ceaşcă de lapte cald şi beţi-o înainte de a vă băga în pat. Vă va relaxa şi va lupta împotriva insomniei.

Ceai de muşeţel

Ceaiul de muşeţel este folosit de sute de ani ca remediu natural. Deşi oamenii de ştiinţă încă nu sunt siguri ce componentă a plantei ne ajută să dormim mai bine, se crede că efectul este dat de apigenină. Pentru a pregăti ceaiul de muşeţel, adăugaţi 2-3 linguri de flori într-o ceaşcă de apă, lăsaţi-l 15 minute, apoi consumaţi-l înainte de a merge la culcare.

Ceai de valeriană şi nucşoară

Atât valeriana, cât şi nucşoara sunt ierburi cu proprietăţi sedative şi relaxante care vă vor ajuta să dormiţi. Amestecaţi 1/2 linguriţă de valeriană şi puţină nucşoară rasă în două ceşti de apă caldă, apoi lăsaţi amestecul timp de 15 minute. Nu este recoamnadată utilizarea remediului mai mult de 2-3 săptămâni.

Banane

Consumul de banane este foarte util în lupta împotriva insomniei, deoarece conţin triptofan, element care ajută la creşterea nivelului serotoninei. Minerale precum fierul, calciul şi potasiul sunt, de asemenea, benefice unui somn liniştit.

O baie fierbinte

Făcând o baie fierbinte cu cel puţin 2 ore înainte de a merge la culcare, puteţi trata insomnia, relaxându-vă corpul şi terminaţiile nervoase. Pentru rezultate mai bune, adăugaţi câteva picături de ulei esenţial în cadă. Sunt recomandate uleiurile de lămâie, muşeţel, rozmarin sau lavandă.

Un masaj

Roaga-ti partenerul sa iti faca un masaj chiar inainte sa mergi la culcare. Daca masajul e general, cu atat mai bine! Daca nu, chiar si masarea spatelui si a tamplelor este de mare ajutor. Masajul trebuie facut cu miscari lente, dar ferme, care sa-ti elimine tensiunea din muschi si sa-ti asigure un somn de bebelus

Sex

Metoda mai buna de relaxare nici ca exista. In urma orgasmului, in sange se vor imprastia endorfine, care vor reduce presiunea din creier si te vor ajuta sa dormi fara griji.

Exercitiile fizice din timpul zilei.

Persoanele care lucreaza in birouri si au o activitate sedentara sufera mai des de insomnie decat cele care au o slujba care le solicita din punct de vedere fizic. Chiar si un sfert de ora de miscare pe zi iti va asigura un somn linistit.

Culca-te la aceeasi ora in fiecare zi.

Corpului tau ii place rutina – ii place sa stie ca se va trezi la aceeasi ora in fiecare zi, ca va manca si ca se va odihni la aceeasi ora. Asa ca fixeaza-ti o ora de culcare (de preferinta pana in miezul noptii) si respect-o. Chiar si in zilele de week-end!

Nu dormi langa aparate electrice.

Tine departe de pat aparatele care raman permanent in priza: calculatorul, televizorul si nu dormi cu telefonul mobil pe noptiera. Toate au campuri electromagnetice care iti pot afecta somnul.

Nu te uita la televizor inainte de culcare.

Asteapta cel putin o jumatate de ora dupa ce ai inchis aparatul TV sau cartea pana sa te duci la culcare. Indiferent cat de pasivi suntem atunci cand ne uitam la televizor sau citim, mintea noastra tot este stimulata. Combina asta cu stresul si vei obtine o insomnie de toata frumusetea

Insomnia – Solutii naturale

Evita somniferele


Pentru multi insomniaci, pastilele de dormit sunt cea mai la indemana solutie. Este insa una deosebit de periculoasa. Anumite medicamente creeaza dependenta, altele – tulburari psihice grave. In cazul in care insomnia iti afecteaza puternic activitatea din timpul zilei, medicul iti poate prescrie cateva tablete, dar pentru o perioada foarte scurta. Nu le lua peste intervalul recomandat, pentru ca poti da de necazuri si mai mari. In plus, daca le folosesti mai mult timp, isi diminueaza efectul. Pana la urma, toti medicii sunt de acord: cele mai bune remedii impotriva insomniei raman cele naturale, plus micile trucuri care iti asigura un somn usor.

Please follow and like us:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)