Informații de Interes Profesional

EPC – european professional card: CARDUL PROFESIONAL EUROPEAN

CE ESTE CARDUL PROFESIONAL EUROPEAN ?

Cardul profesional european (EUROPEAN PROFESSIONAL CARD – EPC) este o procedură electronică utilizabilă pentru a obține recunoașterea calificărilor profesionale în cadrul statelor membre UE. EPC nu este un card propriu-zis. Este dovada electronică a faptului că ați trecut cu succes de verificările administrative și că v-au fost recunoscute calificările profesionale în țara în care doriți să lucrați (țara-gazdă) sau că îndepliniți condițiile necesare pentru a presta temporar servicii în țara respectivă. Atunci când vi se aprobă cererea, veți putea genera un certificat EPC în format PDF. Acesta va include și un număr de referință pe care viitorul angajator îl poate utiliza pentru a verifica on-line validitatea certificatului dumneavoastră.

Este o procedură mai ușoară, mai rapidă și mai transparentă decât metodele tradiționale de recunoaștere a calificărilor profesionale. Cetăţeanul poate urmări on-line evoluția cererii și poate reutiliza documente încărcate deja pentru a depune cereri noi în alte țări.

Procedura EPC se poate utiliza în cazul în care se doreşte una din cele 2 variante:

  • practicarea profesiei într-o țară din UE, temporar și ocazional (mobilitate temporară);
  • solicitantul doreşte să se stabilească în altă țară din UE și să exercite profesia acolo permanent (stabilire).

Prin OUG 45 din 31 08 2016 de modificare a Legii 95/2006, (art. 589 d1) începând cu 1 septembrie 2016, în atribuțiile CFR intră întocmirea și eliberarea cardului profesional European de farmacist.

Cardul Profesional European pentru farmacişti se emite de către autoritatea competentă = organizaţia profesională (CFR) la solicitarea farmacistului care pleacă din Ro în UE sau care vine în Ro (din UE sau nu).

Cardul se generează electronic de către CFR utilizând sistemul IMI – EPC . IMI = internal market information = sistemul de informare al pieţei interne. IMI este o aplicaţie internă securizată care le permite autorităţilor naţionale, regionale să comunice cu omologii lor din străinătate. Prin acest sistem se emite EPC, se gestionează alertele privind restricţiile de exercitare a profesiei şi se furnizează informaţii (la cerere).

CUM SOLICITĂ FARMACISTUL UN EPC ?

Pentru a solicita un EPC, trebuie mai întâi să se conecteze la ECAS, https://ecas.ec.europa.eu/cas/wayf = serviciul de autentificare al Comisiei Europene. Solicitantul va trebui să-şi creeze un nume de utilizator și o parolă, dacă nu are deja. Apoi va completa profilul EPC cu informații personale și date de contact. De îndată ce profilul este complet, solicitantul poate crea o aplicație, încărca copiile scanate ale documentelor relevante și le transmiteți autorităților din țara de origine. Informaţii generale: EuropaTa

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)