Noutate în Sănătate

De ce sodiu este bun pentru sănătate ?

Nu este nevoie să iti faci probleme in privinta consumului de sare daca esti sanatos si nu ai probleme de greutate. Iata de ce ar trebui sa iei in considerare pareri avizate despre consumul de sare inainte de a limita aportul ei. De ce sodiu este bun pentru sănătate ?

Sare din abundenta

Imi place sarea si desi sunt farmacist adaug cate un pic in fiecare fel de mancare sanatoasa. As linge-o chiar si de pe degetele atunci când mănânc popcorn, presar sare multaa pe legume prăjite și nici nu as putea sa concep covrigei nesărati sau supa nesarata. Chiar dacă tensiunea mea a fost întotdeauna scăzută, încă mă simt puțin vinovat pentru consumul de sare, poate mai mare decat al altora. La urma urmei, dacă vrem să evitam aparitia bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale, ar trebui să renuntam la sare, nu?

De fapt, nu. Când vine vorba de sodiu, nu toată lumea este de acord că cea mai bună strategie este de a limita consumul spre deloc. De fapt, consumul unei cantitati prea mici poate fi de-a dreptul nesănătoasa, spun noi cercetări . Și femeile active ar putea avea nevoie de sare , chiar mai mult decât cele care sunt sedentare.  Uite tot ce trebuie să știi despre consumul de sare.

Super mineral?

Deși sodiul de multe ori face parte din categoria NU, corpul nostru are nevoie de el. Acest mineral, care ajută intreg organismul sa trimita si sa primeasca mesaje de la creier și să păstreze pulsul constant este mega-important pentru femeile active. De fapt, este o adevărată armă secretă pentru antrenament, indispensabil la fel ca si bustiera. Acesta ne poate ajuta de multe ori sa prevenim crampele musculare , care uneori ne saboteaza seturi de exercitii. De asemenea, ajută organismul să rețină apă, astfel încât să fim mai bine hidratati, spune Nancy Clark, RD, autorul ghidului Nancy Clark Sport Nutrition.

Cu siguranta femeile active , care fac sport au nevoie de mai multa sare, spune Amy Goodson, RD, un dietetician sportiv din Dallas. În timpul unui antrenament intens, cele mai multe femei pierd sodiu, potasiu și lichide. Cu cat transpiratia este mai abundenta, cu atat se pierd mai multi electroliti, care trebuiesc inlocuiti.

Razboi PRO sau CONTRA sare

Dacă sodiul este atât de important, de ce a devenit un personaj negativ? Pentru unii oameni, o cantitate prea mare de sodiu poate face rinichii sa rețina apă suplimentar. Care conduce la creșterea volumului de sânge. Asta pune mai multă presiune pe vasele de sânge, forțând inima să muncească mai mult. De-a lungul timpului se poate transforma în hipertensiune arterială, spune Rachel Johnson, doctor, un purtător de cuvânt pentru American Heart Association. Pentru că unul din trei americani are hipertensiune arterială și mănâncă mai puțină sare. Asta poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. In anul 1970 expertii au sugerat reducerea consumului de sare si astfel s-a creat un curent puternic impotriva consumului de sare. Conform celor mai recente orientări dietetice, ar trebui să consumati mai puțin de 2.300 miligrame de sodiu pe zi ; American Heart Association merg chiar mai departe cu recomandarea lor de 1.500 miligrame pe zi.

Pro sau Contra ?

Dar un raport recent de la Institute of Medicine se intreaba dacă o dietă cu un nivel scăzut de sodiu este potrivita pentru toată lumea. După analizarea probelor, experții IOM au declarat că nu există pur și simplu dovada că ,consumarea a mai puțin de 2.300 miligrame pe zi a dus la mai puține decese cauzate de bolile cardiace și de accidente vasculare cerebrale. „Recomandările actuale s-au bazat pe convingerea că mai putin inseamna mai bine „, spune Michael Alderman, MD, un profesor emerit de medicina la Albert Einstein College of Medicine. „Dar cele mai recente studii cu privire la rezultatele asupra sănătatii arată că aceste orientări nu sunt justificate. ”

Restrictie ?

Mergând spre restrictie poate fi chiar periculos. Într-un studiu efectuat de spitalul universitar din Copenhaga, o dietă cu un nivel scăzut de sodiu a dus la o scădere cu 3,5% a tensiunii arteriale pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Asta ar fi bine, cu excepția faptului că au crescut, trigliceridele și colesterolul și nivelurile de aldosteron și noradrenalină. Doi hormoni care pot crește rezistența la insulină în timp. Toti acestia sunt cunoscuti factori de risc pentru boli de inima.

NU mancarii procesate

Acum există și mai multe motive pentru a adauga sare peste portia ta de legume : cercetatorii danezi au anunțat, după analizarea a zeci de studii, ca au descoperit că un consum prea mic de sodiu este asociat cu un risc mai mare de deces. Ei au stabilit că cea mai sigură cantitate pentru majoritatea oamenilor este de la 2.645 la 4.945 miligrame de sare pe zi. Acestea sunt cifre pe care majoritatea americanilor le consuma la ordinea zilei. Din pacate peste 75 % provine din alimente ambalate și mancare de restaurant. Dintre care multe sunt încărcate cu calorii, adaos de zahăr și chiar grăsimi trans. Cele mai bogate produse in sare de pe piata sunt : pâinea și produse derivate ambalate, carnea tocata, pizza, supă , păsări de curte și sandvișuri. O portie clasica de carne de vită chinezeasca cu broccoli are 3.300 miligrame și o portie de pui cu legume 3400 mg. „Fie că este vorba de un restaurant de lux sau de un restaurant de nisa, toate folosesc o cantitate mare de sare”, spune Michael Jacobson, farmacist., director executiv al Centrului pentru stiinta in interes public, un grup non-profit care a cerut Food and Drug Administration sa impuna limitarea adaosului de sare permis în alimente prelucrate și restaurant.

Fii Activ

Femeile active care au o dieta de înaltă calitate, care include o mulțime de alimente proaspete. Se pot mentine in forma daca consuma ocazional mancare procesata. „Nu trebuie să fie la fel de atenti la sodiu , cei care au viata echilibrata, ” spune Jacobson. Plus ca cercetarile sugerează că a fi activ poate oferi o apărare naturală împotriva efectelor negative ale sodiului. „Dacă sunteți activ, puteți tolera, probabil, mai multă sare în dieta dvs decât cineva care nu este, „, spune Carol Greenwood, doctor, profesor de Științe nutritionale la Universitatea din Toronto.

Daca sunteti o persoana activa si aveti o dieta echilibrata, bogata in nutrienti, nu aveti de ce sa va ingrijorati pentru consumul de sare.

Ce să fac

Activitatea fizica și o dietă sănătoasă sunt garanții excelente împotriva efectelor nocive ale sodiului. Astfel încât nu aveți nevoie sa limitati consumul de sare.

Transpirati excesiv?

După următorul antrenament intens lasa-ti echipamentul la uscat si daca ramane reziduu alb, inseamna ca pierzi multi electroliti. Asta inseamna ca ai nevoie de mai mult sodiu decât celelalte femei. Cel mai simplu mod de a reface rezerva de electroliti este: o gustare post-antrenament, care conține sodiu. Covrigei și brânză sau brânză de vaci cu grăsime scăzută și fructe. Trebuie să completezi în timpul antrenamentului-cu bauturi sportive, geluri și alti electroliți-numai dacă va antrenati pentru câteva ore.

Ține-ți ochii pe TA.

Tensiunea arterială tinde să crească treptat odată cu vârsta, Deci, chiar dacă valorile sunt bune acum, ele se pot schimba. Sa va verificati tensiunea arterială cel puțin o dată la doi ani. Hipertensiunea arterială nu are simptome, acesta este motivul pentru care este adesea numit un criminal tăcut.

Inlocuiti alimentele procesate cu alimente proaspete

Daca aveti valori TA peste limita, este momentul sa faceti schimbari in dieta. Consumati produse proaspte, intregi. Cititi eticheta produselor ambalate pe care le consumati frecvent, de ex. Paine, si alegeti produse cu continut mai mic de sare.

Află Istoricul familiei tale.

Există o componentă genetică puternică a hipertensiunii arteriale. Astfel încât pot fi oameni sănătoși care dezvolta hipertensiune arterială în cazul în care au avut cazuri in familie. Masurati tensiunea arterială și controlati aportul de sodiu în cazul în care hipertensiune arterială este în arborele genealogic.

Consuma mai mult potasiu.

O dietă cu grad ridicat de potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Și nu ai prefera să mănânci mai multe banane și spanac decât să ciugulești cu popcorn simplu, fara sare? Alte surse de potasiu sunt cartofii dulci, pepene galben și linte. Includeti in dieta lactate și cereale integrale . Acestea s-au dovedit a fi eficiente în scăderea tensiunii arteriale.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)