Noutate în Sănătate

Pot enzimele digestive să prevină deficiențele de nutrienți și să îmbunătățească sănătatea intestinului ?

Ce sunt enzimele digestive? Ce fac enzimele digestive ?

Toate enzimele sunt catalizatori care permit ca moleculele să fie schimbate dintr-o formă în alta. Definiția enzimelor digestive este „enzimele care sunt utilizate în sistemul digestiv.” Aceste enzime ajuta la descompunerea macromoleculelor mari găsite în alimentele pe care le mâncăm în molecule mai mici (altfel nu s-ar putea absorbi), sprijinind astfel sănătatea intestinului și asigurând că nutrienții sunt livrati catre organism.Pot enzimele digestive să prevină deficiențele de nutrienți și să îmbunătățească sănătatea intestinului ?

Enzimele digestive sunt împărțite în trei clase: enzime proteolitice care sunt necesare pentru a digera proteine, clasa lipazelor necesare pentru a digera grăsime și clasa amilaze necesare pentru a digera carbohidrati. Există diferite tipuri de enzime digestive găsite la om, dintre care amintim:

Amilaza exista în saliva și sucul pancreatic și desface molecule mari de amidon în maltoză. Necesare pentru a descompune carbohidratii, amidon și zaharuri, care sunt predominante în practic toate alimentele vegetale (cartofi, fructe, legume, cereale, etc).

Pepsina este enzima care descompune proteinele. Se găseste în sucul gastric din stomac, pepsina ajută la descompunarea proteinelor în unități mai mici numite polipeptide.

Lipaza secretata de pancreas in duoden. După amestecarea cu bilă, ajută la digestia grăsimilor și a trigliceridelor în acizi grași. Este necesara pentru a digera alimentele care conțin grăsimi, produsele lactate, nuci, uleiuri, ouă și carne.

Tripsin și chimotripsin aceste endopeptidaze descompun în continuare polipeptidele în bucăți chiar mai mici.

Celulaza ajută la digestia alimentelor bogate in fibre cum ar fi broccoli, sparanghel si fasole, care pot provoca gaze excesiv.

Exopeptidazele, carboxipeptidazele și aminopeptidazele ajuta la eliberarea aminoacizilor individuali.

Lactază — transforma lactoza în glucoză și galactoză.

Sucraloza – desface zaharoză în glucoză și fructoză.

Maltaza — reduce maltoza în molecule mai mici de glucoză.

Alte enzime care descompun zahăr/carbohidrati ca invertaza, glucoamilaza și alfa-glactosidaza.

Cum functioneaza enzimele digestive?

Digestia este un proces complex care începe intai atunci când mesteci alimentele, eliberand enzime în saliva ta. Cea mai mare parte a lucrurilor se întâmplă datorită fluidelor gastro-intestinale care conțin enzime digestive, care acționează asupra anumitor nutrienți (grăsimi, carbohidrați sau proteine). Corpul produce enzime digestive specifice pentru a ajuta la absorbția de diferite tipuri de alimente. Cu alte cuvinte, facem enzime specifice pentru glucide, specifice proteinelor și specifice grăsimilor.

Enzimele digestive nu sunt doar benefice, cat si esențiale. Ele transforma alimentele complexe în compuși mai mici, inclusiv aminoacizi, acizi grași, colesterol, zaharuri simple și acizi nucleici (care ajuta la a produce ADN-ul). Enzimele sunt sintetizate și secretate în diferite părți ale tractului digestiv, inclusiv gura, stomac și pancreas.

Mai jos este o prezentare generală a procesului digestiv in sase pasi, incepand cu mestecatul, care declanșează secreția de enzime digestive în tractul digestiv:

1.Amilaza salivară eliberată în gură este prima enzimă digestivă care ajută la descompunerea alimentelor în molecule mai mici, iar acest proces continuă după ce alimentele intră în stomac.

2.Celulele parietale ale stomacului sunt apoi declanșate în eliberarea pepsinei și a altor enzime, inclusiv amilazei gastrice și incepe procesul de degradare a alimentelor parțial digerate în chim (o masă semilichidă a alimentelor parțial digerate) .

3.Acidul gastric are, de asemenea, efectul de neutralizare a amilazei salivare, permițând amilazei gastrice să preia procesul de digestie.

4.După aproximativ o ora, chimul este propulsat în duoden (partea superioară a intestinului subțire), astfel aciditatea produsa în stomac declanșează eliberarea in duoden a hormon numit secretin (controleaza secretiile din duoden).

5.Acest hormon, la rândul său, transmite pancreasulului sa elibereze alti hormoni, bicarbonat, bilă și numeroase enzime pancreatice, dintre care cele mai relevante sunt lipaza, tripsină, amilază și nucleaza.

6.Bicarbonatul schimbă aciditatea chimului de la acid la alcalin. De asemenea permite enzimelor sa degradeze alimentele si sa ucida bacteriile datorita modificarii de ph.

În acest moment, pentru persoanele fără insuficiență enzimatică digestiva (lipsa enzimelor digestive), cea mai mare parte a digestiei este realizata.

Beneficiile cele mai importante ale enzimelor digestive :

Care sunt beneficiile enzimelor digestive? Răspunsul este simplu: fără ele nu am putea procesa alimente. Există trei motive principale pentru care mulți oameni ar trebui să ia enzime digestive:

  • Ajutor in tratamentul sindromului de intestin permeabil și alte afectiuni cum ar fi boala celiaca prin destresarea tractului gastro-intestinal.
  • Asista organismul în descompunerea alimentelor greu de digerat care contin proteine și zaharuri cum ar fi gluten, cazeina și lactoză (zahăr din lapte).
  • Amelioreaza foarte mult simptomele de reflux și sindromul de colon iritabil.
  • Sporeste absorbția nutrițională și previne deficiența nutrițională.
  • Contracareaza inhibitorii enzimatici care exista în mod natural în alimente cum ar fi in: arahide, germeni de grâu, albușuri de ou, nuci, semințe, fasole și cartofi.

Te intrebi cumva daca enzimele digestive ajuta la pierderea în greutate, la arderea depozitelor de grăsime sau la prevenirea constipației? Dacă nu produci suficiente enzime digestive pentru a ajuta procesul digestiv sa se desfășoare fără probleme, este posibil sa apara constipația, care poate disparea cand se iau suplimente. Cu toate acestea, enzimele nu sunt legate direct cu pierderea în greutate și nu sunt destinate administrarii în acest scop. Avand o dieta sanatoasa, care susține producția de enzime naturale, poate scădea inflamația și sa vă ajute să ajungeti la o greutate ideala. Astfel, beneficiile de pierdere în greutate datorate enzimelor digestive nu sunt neapărat de la enzime în sine, ci de la stilul de a mananca sanatos în general.

Este, de asemenea, posibil ca suplimentele enzimatice digestive sa poata ajuta la stoparea poftelor alimentare și să va simțiți satul cu alimente mai puține, ajutându-vă să consumati o cantitate adecvată de calorii.

Cele mai bune surse de enzime digestive.

Multe plante crude, cum sunt fructele și legumele crude, conțin enzime care ajută la digestie. De exemplu, ananasul, papaya, merele și multe alte plante conțin enzime benefice, dar atunci când aceste alimente sunt cultivate în soluri sarace in nutrienti sau sunt foarte prelucrate, enzimele probabil lipsesc sau sunt distruse.

Suplimentele enzimatice digestive sunt derivate mai ales din trei surse:

Fructe – provenind de obicei din ananas sau papaya. Bromelaina este o enzimă extrasa din ananas care descompune un spectru larg de proteine, are proprietati anti-inflamatorii si poate rezista la o gama larga de pH (acide/alcaline). Papaina este o altă enzimă care este extrasa din papaya crud și funcționează bine pentru a sprijini digestia de proteine mici și mari.

Provenind de la animale-pancreatina provenind de la bou sau porc.

Provenind de la plante-derivate din probiotice, drojdie și ciuperci.

Ce sunt enzimele digestive naturale?

Multe enzime digestive disponibile pe piață sunt „naturale”, deoarece acestea provin din plante sau animale. Produsele din gama enzime digestive pot contine numeroase ingrediente, fiind dificil să se stie care sunt cele mai bune suplimente cu enzime digestive. Concluzia este că „cele mai bune enzime digestive” diferă de la o persoană la alta, deoarece enzimele sunt specifice și la absorbția diferitelor alimente. Astfel, cele mai bune enzime pot varia de la o persoană la alta, deși enzimele naturale sunt întotdeauna de preferat.

Unele produse conțin numai enzime pe bază de plante, care sunt destinate vegetarienilor și veganilor. Acestea, de obicei, conțin cel puțin bromelaina din ananas, și multe includ enzima papaină din papaya.

Cum știi dacă ar trebui să iei enzime digestive și când să iei enzime digestive?

Dacă aveti deficit de enzime specifice care sunt necesare pentru a descompune anumite substanțe nutritive (cum ar fi unele tipuri de zaharuri), s-ar putea sa aveti simptome cum ar fi balonare, gaze, dureri abdominale și oboseală din cauza alimentelor nedigerate. Alte semne ca ar putea fi nevoie de suplimente de enzime digestive? Simptome cum ar fi:

  • Reflux gastro-esofagian
  • Pofta pentru anumite alimente
  • Probleme tiroidiene
  • Arsuri la stomac,indigestie
  • Parul cu fir subțiere sau care cade excesiv
  • Piele uscată
  • Probleme de concentrare
  • Oboseala matinala
  • Probleme cu somnul odihnitor
  • Artrita sau dureri articulare
  • Slăbiciune musculară sau senzație de oboseala la efort
  • Schimbari de dispozitie, depresie sau iritabilitate
  • Dureri de cap sau migrene
  • Sindrom premenstrual agresiv

Cele mai bune suplimente de enzime digestive: enzime digestive cu spectru larg.

Deoarece proteinele, zaharurile, amidonul și grăsimile toate necesită anumite tipuri de enzime, este bine sa luati un supliment care sa le acopere pe toate. Vă recomandăm să căutați un amestec de enzime complet pentru îmbunătățirea generală a digestiei. Uita-te la un supliment care include o varietate de enzime, inclusiv unele dintre următoarele (prețul poate varia în funcție de suplimentul pe care îl cumpărați):

  • Alfa-galactozidaza (aceasta este enzima este derivat din Aspergillus niger, care se ia pentru a ajuta la digestia glucidelor)
  • Amilază (produsă de glandele salivare)
  • Celulazá
  • Glucoamilaza
  • Invertază
  • Lactază
  • Lipaza
  • Diastaza
  • Protează (sau proteaze acide)
  • Peptidaza
  • Beta-glucanază
  • Pectinaza
  • Fitază

Alimente care trebuiesc consumate pentru a sprijini digestia + alimente cu enzime digestive naturale.

Deși nu există nici o îndoială că multe persoane trebuie sa ia suplimente enzimatice, ceva ce ar trebui facut pentru obținerea enzimelor în mod natural prin dieta sanatoasa. Care alimente contin enzime digestive naturale?

Fructele și legumele crude cultivate în soluri bogate în nutrienți sunt cele mai bune surse naturale de enzime digestive, astfel încât asigurați-vă că veti cumpăra mai multe dintre ele atunci când alegeti alimentele. Aceste produse naturale va pot ajuta pentru a vă oferi enzime digestive în mod natural:

  • Ananas
  • Papaya
  • Kiwi
  • Kefir și iaurt
  • Banane
  • Mango
  • Miso, sos de soia și tempeh (produse din soia fermentate)
  • Sauerkraut și kimchi
  • Avocado
  • Polen de albine
  • Otet de mere
  • Miere brută

Puteți lua probiotice si enzime digestive, în același timp?

DA. Ia enzime înainte de masă și probiotice după sau între. Este, de asemenea, benefic sa iei probiotice din alimente fermentate cum ar fi iaurt, kefir, sau varza. Probioticele pot ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale și ajutor suplimentar în digestie, în timp ce, de asemenea, ajuta la reducerea simptomelor cum ar fi gazele și balonarea.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)