Noutate în Sănătate

Viața este mai dulce fără zahăr

De la conserve la untul de arahide, zaharul adaugat poate fi gasit chiar si in produsele la care te astepti cel mai putin. În Europa, zaharurile adăugate reprezintă până la 21% din consumul total de calorii al adulților și până la 26% pentru copii (vezi aici). Normele dietetice sugerează limitarea caloriilor din zahăr adăugat la mai puțin de 10% pe zi (vezi aici).

Viața este mai dulce fără zahăr

Iată cateva motive pentru care consumul in exces de zahăr este rău pentru sănătatea ta.

Poate provoca creșterea în greutate

Ratele obezității cresc în întreaga lume, iar zahărul, în special din băuturile îndulcite cu zahăr, se consideră a fi unul dintre principalii vinovați. Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile și ceaiurile dulci, sunt încărcate cu fructoză, un tip de zahăr simplu. Consumul de fructoză mărește foamea și dorința de alimente mai mult decât glucoza, principalul tip de zahăr găsit în alimentele amidonice (vezi aici).

Consumând prea mult zahăr adăugat, în special din băuturi dulci, exista riscul de creștere în greutate și poate duce la acumularea de grasime viscerală.

Poate crește riscul bolii cardiace

Dieta cu conținut ridicat de zahăr a fost asociată cu un risc crescut de apariție a numeroaselor boli, inclusiv a bolilor de inimă, cea mai importantă cauză de deces la nivel mondial . Dovezile sugerează că dietele cu conținut ridicat de zahăr pot duce la obezitate, inflamație și trigliceride crescute, niveluri crescute ale tensiunii arteriale. Toți factorii de risc pentru boala cardiacă. În plus, consumul de zahăr prea mare, în special din băuturile îndulcite cu zahăr, a fost legat de ateroscleroza. O boală caracterizată de depozitele de grasime, înfundarea arterelor (vezi aici).

Consumul prea mare de zahăr adăugat crește factorii de risc pentru bolile cardiace. Cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și inflamația. Dietele cu conținut ridicat de zahăr au fost asociate cu un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă.

Poate crește riscul de cancer

Consumul de cantitati excesive de zahar poate creste riscul aparitiei unor anumite tipuri de cancer. În primul rând, o dietă bogată în alimente și băuturi zaharoase poate duce la obezitate, ceea ce crește semnificativ riscul de cancer. În plus, dietele bogate în zahăr cresc inflamatia în organism și pot provoca rezistență la insulină, ambele crescând riscul de cancer. Un studiu efectuat la peste 430.000 de persoane a constatat că consumul de zahăr adăugat a fost asociat pozitiv cu un risc crescut de cancer esofagian, cancer pleural și cancer al intestinului subțire (vezi aici).

Prea mult zahăr poate duce la obezitate, rezistență la insulină și inflamație, toate acestea fiind factori de risc pentru cancer. Unul dintre posibile tratamentele care pot vindeca cancerul este Amigdalina

Va crește riscul de depresie

În timp ce o dietă sănătoasă vă poate ajuta să vă îmbunătăţiţi starea de spirit. O dietă bogată în zahăr adăugat și alimente prelucrate vă poate crește șansele de a dezvolta depresie.

Consumul multor alimente prelucrate, inclusiv produsele cu conținut ridicat de zahăr, precum prăjiturile și băuturile zaharoase, a fost asociat cu un risc mai mare de depresie . O dietă bogată în zahăr adăugat și alimente prelucrate poate crește riscul de depresie atât la bărbați, cât și la femei.

Accelerează procesul de îmbătrânire a pielii

Ridurile sunt un semn natural al îmbătrânirii. Ele apar în cele din urmă, indiferent de sănătatea ta. Cu toate acestea, alegerile mai neinspirate ale alimentelor pot agrava ridurile și accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Consumul de zahar determina in timp pierderea elasticitatii si a functionalitatii normale a tesuturilor

Îți consuma energia

Alimentele bogate în zahăr adăugat cresc rapid glicemia și nivelurile de insulină, ducând la creșterea energiei. Cu toate acestea, această creștere a nivelului de energie este trecătoare. Produsele care sunt încărcate cu zahăr, dar lipsite de proteine, fibre sau grăsimi, duc la o scurtă creștere a energiei care este rapid urmată de o scădere bruscă a zahărului din sânge,(vezi aici).

Pentru a evita acest ciclu de scurgere de energie, alegeți surse de carbohidrați cu conținut scăzut de zahăr adăugat și bogat în fibre. Alimentele cu conținut ridicat de zahăr pot avea un impact negativ asupra nivelurilor dvs. de energie.

Viața este mai dulce fără zahăr
Viața este mai dulce fără zahăr

Cum să reducem consumul de zahăr

Excesul de zahăr adăugat are multe efecte negative asupra sănătății. Iată câteva sfaturi despre cum puteți reduce aportul de zaharuri adăugate:

 • Schimba băuturile energizante, sucurile și ceaiurile îndulcite pentru apă .
 • Beți cafeaua neagră sau utilizați Stevia ca îndulcitor natural cu zero calorii sau alti indulcitori naturali.
 • Adaugati in iaurtul simplu fructe proaspete sau congelate, în loc să cumpărați iaurt cu fructe.
 • Consumați fructe întregi în loc de piureuri de fructe îndulcite cu zahăr.
 • Înlocuiți bomboanele cu un amestec de fructe, nuci și câteva bucatele de ciocolată neagră.
 • Utilizați ulei de măsline și oțet în loc de dresing de salată dulce cum ar fi mustarul cu miere.
 • Căutați cereale cu câte 4 grame de zahăr pe porție.
 • Schimbați cerealele dvs. de dimineață pentru un castron de ovăz , acoperit cu unt de nuci și fructe de padure proaspete, sau o omletă cu verdeață proaspătă.
 • În loc de jeleu, tăiați banane proaspete pe sandwich-ul dvs. de unt de arahide.
 • Utilizați unturi naturale de nuci în loc de dulciuri, cum ar fi Nutella.
 • Evitați băuturile alcoolice îndulcite cu sifon, suc, miere, zahăr sau agave. Concentreaza-te pe ingrediente proaspete, întregi.

Concentrarea pe pregătirea meselor sănătoase și limitarea aportului de alimente care conțin îndulcitori adăugați vă poate ajuta să reduceți cantitatea de zahăr din dieta dumneavoas

Please follow and like us:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)