Noutate în Sănătate

Surprinzător !!! Câte obiceiuri zilnice îti afectează rinichii ?

Obiceiuri demult intrate in rutina zilnica, aparent banale, normale si pe care majoritatea le facem , pot avea un impact fatal asupra rinichilor nostri.
Surprinzator !!! Câ te obiceiuri zilnice iti afecteaza rinichii ?

1.Prea multe proteine

Proteina este esențială pentru o dietă sănătoasă. Cand rinichii nu funcționează în mod normal (consultati medicul), mâncând prea multe proteine ii afecta in mod negativ. Este posibil să aveți nevoie să mâncați porții mici de diferite tipuri de proteine (animale sau vegetale). Ouăle, peștele, ciupercile, lintea, fasolea și nucile sunt toate surse bune de proteine.

2.Sarea

La unii oameni, prea multă sare poate crește tensiunea arterială și poate accelera leziunile renale. De asemenea, poate conduce la aparitia litiazei renale, care poate provoca greață, durere severă și tulburări ale urinarii.

3. Fumatul

Nu numai că poate înrăutăți hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2 – cele două cauze principale ale bolii renale – dar poate interfera cu medicamentele utilizate pentru a le trata. De asemenea, încetinește fluxul de sânge către rinichi și poate provoca probleme renale la persoanele care suferă deja de afecțiuni renale.

4. Alcoolul

La alcoolici cronici poate crește riscul bolii renale cronice. Dar si un singur consum de mai mult de patru sau cinci băuturi în mai puțin de 2 ore ,poate cauza uneori „leziuni renale acute”. Acesta poate duce la leziuni renale severe și este posibil să aveți nevoie de dializă.

5. Sucurile acidulate

Dacă beți două sau mai multe sucuri acidulate pe zi, este posibil să aveți o probabilitate mai mare de a vă îmbolnăvi de rinichi. Într-un studiu, la femeile care au consumat aceste bauturi, rinichii lor au functionat cu un randament mai mic cu 30% după 20 de ani de consum, comparativ cu alte femei. Băuturile îndulcite cu zahăr nu au același efect.

6. Deshidratarea

Rinichii au nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Daca nu se consuma sufienta apa (mai ales dacă frecvent se întâmplă acest lucru) poate provoca leziuni renale. Cum poți stii cata apa ai nevoie? Urina dvs. ar trebui să fie galben deschis.

Daca vrei mai multe informatii referitor la Hidratarea Corecta vezi aici

7. Medicatia antiinflamatoare


Consumul regulat, in cantități mari de medicamente antiinflamatoare fara prescriptie – acetaminofen, aspirină, naproxen și ibuprofen – sau cu prescripție AINS (celecoxib) vă poate afecta rinichii. Dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să le excluzi. Discutați cu medicul sau farmacistul despre ce sa luați și cât de mult puteți lua zilnic sau daca este vorba despre un tratament cronic, perioada pe care puteti lua, astfel incat sa fiti in siguranta.

8. Substante interzise

Utilizarea cocainei, a heroinei sau a metamfetaminei (nu este o idee bună pentru o serie de motive) poate provoca afectari renale în diferite moduri. Unele dintre aceste substante pot duce la hipertensiune arterială, de asemenea, una dintre principalele cauze ale bolii renale.

9. Antrenament in exces

Antrenamentul prea intens si pentru o perioada de timp prea lunga poate provoca rabdomioliza. Aceasta este o afecțiune în care țesutul muscular deteriorat se rupe foarte repede. Acest lucru conduce la intrarea unor substanțe în sângele dvs., care pot afecta rinichii și ii pot determina sa functioneze deficitar. Nu exagerați. Faceti treptat antrenamente si nu le faceți dintr-o data foarte intense. Dacă puteți, evitați să va antrenati in căldură și umiditate ridicată. Consultați medicul dacă aveți dureri musculare și urina de culoare închisă.

10. Steroizi anabolizanti

Unii oameni iau steroizi anabolizanți – medicamente care funcționează ca testosteronul (hormon masculin) – pentru a obține mușchii extrem de dezvoltati. Dar ele pot provoca afectari ale rinichilor in procesul care vă filtrează sângele. Acest lucru poate face ca părțile corpului să se umfle, să vă facă să vă pierdeți proteinele din sânge și să ajungeti la un nivel ridicat de colesterol.

11. Medicamentele antiacide (arsuri,ulcer,gastrita)

Numite inhibitori ai pompei de protoni (PPI), ele reduc acidul gastric, pot determina umflarea rinichilor dacă le luați pentru o perioadă lungă de timp. Unele studii sugerează că luarea unei multitudini de IPP-uri poate, de asemenea, să provoace boală renală cronică. Dacă vă faceți griji, adresați-vă medicului sau farmacistului (exista si alte medicamente pentru arsuri la stomac (ulcer, gastrita), poate un blocant H2, ar putea fi mai bun pentru dumneavoastră).

12. Infectie cu streptococ

Când aveți această infecție, corpul dumneavoastră produce proteine numite anticorpi pentru a lupta împotriva ei. Excesul de proteine, se poate afla în părțile de filtrare ale rinichilor și le poate produce inflamatie. De obicei, nu durează mult, dar leziunile renale pot fi permanente pentru unii oameni. Dacă credeți că aveți in gât streptoccoc, vă rugăm să consultați medicul cât mai repede posibil.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)