Noutate în Sănătate

Ashwagandha

Ashwagandha (aka Somnifera dunal ) este o planta adaptogena frecvent folosita in medicina ayurvedică.

A fost folosită mai mult de 2500 de ani. Este de fapt cea mai frecvent utilizată și extensiv cercetată planta adaptogenă.

Plantele adaptogene sunt considerate un miracol al naturii de catre multi oameni, datorita proprietatilor lor si a abilitatii de a creste puterea organismului de adaptare. Ce este Ashwagandha?

Ashwagandha este cunoscută din punct de vedere botanic ca rădăcină Withania somnifera . Această planta este, de asemenea, numită în mod obișnuit ginseng indian, cireș de iarnă și rădăcină somnifera. rădăcina și frunzele plantei sunt cel mai frecvent utilizate pentru proprietățile lor medicinale


Beneficiile Ashwagandha


1. Îmbunătățește funcția tiroidiană

Un studiu din 2017 publicat în Jurnalul de Medicină Alternativă și Complementară , a evaluat beneficiile ashwagandha pentru ajutorul acordat pacienților cu hipotiroidism subclinic. Cei 50 de participanți au fost diagnosticați cu tulburări tiroidiene, dar nu au prezentat simptome evidente ale deficienței tiroidiene. În timpul unei perioade de opt săptămâni, grupul de tratament a primit zilnic 600 miligrame de extract de rădăcină de ashwagandha, iar grupul de control a primit amidon ca placebo. Cercetatorii au descoperit ca ashwagandha a imbunatatit semnificativ nivelul seric al hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) si al tiroxinei (T4) in comparatie cu placebo. Sa concluzionat că ashwagandha poate fi benefică pentru normalizarea nivelurilor tiroide la pacienții cu hipotiroidism.


2. Îndepărtează oboseala suprarenală

Cercetarile arată că ashwagandha poate fi utilă pentru sprijinirea funcției suprarenale și pentru a ajuta la depășirea oboselii suprarenale. Glandele endocrine sunt responsabile pentru eliberarea hormonilor, în special a cortizolului și a adrenalinei, ca răspuns la stres.


3. Combate stresul și anxietatea

Una dintre cele mai cunoscute beneficii ashwagandha este capacitatea sa de a lucra ca un remediu natural pentru anxietate. Într-un studiu din 2009 publicat în PLOS One, ashwagandha a fost comparabilă cu medicamentele uzuale lorazepam și imipramină, fără efectele secundare.


4. Echilibrează nivelul zahărului din sânge

Ashwagandha a fost evaluat pentru efectele sale anti-diabetice, care sunt posibile datorită prezenței compușilor fenolici, inclusiv a flavonoidelor. Cercetările arată că flavonoidele posedă activități hipoglicemice și un studiu care a implicat rozătoare a concluzionat că atât extractul de rădăcină de ashwagandha, cât și extractele de frunze au ajutat la atingerea valorilor normale ale zahărului din sânge la șobolanii diabetici.


5. Ajută la lupta împotriva cancerului

Cercetările sugerează că ashwagandha are efecte promitatoare anti-tumorale, poate ajuta la reducerea creșterii tumorii și poate lucra pentru a preveni creșterea celulelor canceroase. Extractul a demonstrat că ajută la inhibarea proliferării celulelor canceroase – în special celulele cancerului de sân, plămâni, stomac și colon, care se numără printre cele mai importante tipuri de cancer din lume. Se crede că ashwagandha ajută la prevenirea creșterii celulelor canceroase, în principal datorită abilităților sale de stimulare a imunității și actiuni antioxidante. Ashwagandha acționează ca un imunomodulator care poate spori durata de viață a pacienților cu cancer, care sunt în mod special expuși riscului de scădere a imunității.


6. Reduce degenerarea celulelor cerebrale și îmbunătățește memoria

Stresul emoțional, fizic și chimic poate avea efecte dăunătoare asupra creierului și a sistemului nervos. Cercetările recente arată că ashwagandha este mai mult decât un eliberator de stres – protejează de asemenea creierul de degenerarea celulelor, ceea ce poate duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Unul dintre principalele motive pentru care ashwagandha este atât de eficient la vindecarea creierului este că conține antioxidanți puternici care distrug radicalii liberi care provoacă îmbătrânirea.

7. Stimulează funcția imună

Deoarece ashwagandha funcționează ca un adapogen care poate reduce hormonii de stres ai organismului, poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și la reducerea inflamației în organism. Studiile pe animale de laborator arată că ashwagandha poate spori funcția imunității prin creșterea producției de imunoglobuline. Este, de asemenea, este capabilă să promoveze un mediu antiinflamator prin suprimarea citokinelor pro-inflamatorii.

8. Creste rezistenta si energia

Studiile arată că ashwagandha poate stimula rezistența în timpul activității fizice prin ascuțirea funcției creierului și reducerea durerii corporale. Datorită efectelor sale energizante pozitive asupra creierului și capacității sale de a reduce hormonii de stres, ashwagandha ajută la îmbunătățirea concentrației și rezistenței .

9. Ajută la creșterea rezistenței musculare

Un beneficiu al ashwagandha este capacitatea sa de a mări masa și forța musculară.Din acest motiv, ashwagandha ar putea fi un instrument util pentru persoanele implicate în formarea de rezistență și alte forme de exerciții fizice care pot fi obositoare pe mușchii dumneavoastră.

10. Ajută la îmbunătățirea funcției sexuale și a fertilității

În medicina ayurvedică, ashwagandha a fost folosită ca un afrodisiac natural care poate ajuta la îmbunătățirea disfuncției sexuale. Ashwagandha este, de asemenea, utilizat pentru a crește nivelul de testosteron și a îmbunătăți fertilitatea masculină.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)