Noutate în Sănătate

ALUNIȚELE sunt un pericol pentru apariția cancerului de piele?

Vara atat de mult asteptata a sosit si odata cu ea soarele isi intra in drepturi depline. Desi ne ofera numeroase beneficii pentru sanatate, soarele poate fi si un adevarat dusman. Efectul soarelui asupra pielii este unul estetic (bronz), care ne place si ne indeamna sa ne prelungim expunerea prelungita la soare. Odata ce ne expunem pielea la soare (cel mai mare organ din corp) pot aparea diferite probleme. Pe langa cele de ordin estetic (aparitia ridurilor) pot aparea modificari periculoase cum ar fi aparitia unor noi alunite, transformarea unora deja existente, pigmentarea lor, aparitia pistruilor, pete pigmentare, dar si alergii solare (eruptii cutanate, rosii cu senzatie intensa de prurit). ALUNITELE sunt un pericol pentru aparitia cancerului de piele?

Există mai multe leziuni cutanate, care sunt foarte frecvente , dar in acelasi timp benigne (non-canceroase). Aceste leziuni includ alunite, pistrui, negi si aletele.

Alunitele și pielea

Alunițele sunt niste excrescente pe piele, care sunt de obicei maro sau negre. Alunitele pot apărea oriunde pe piele, singure sau în grupuri.

Cele mai multe alunițe apar în copilărie și în primii 25 de ani de viață a unei persoane. O persoana este normal să aibă între 10-40 alunite de maturitate.

Pe măsură ce anii trec, alunitele se schimbă de obicei încet, devenind din ce in ce mai mari și/sau isi schimba culoarea. Uneori se dezvoltă fire de păr în alunite. Unele alunite nu se schimba deloc, în timp ce altele pot dispărea încet în timp.

De ce apar alunitele ?

Alunitele apar atunci cand celulele de la nivelul pielii, denumite melanocite, cresc in formatiuni anormale. Melanocitele sunt distribuite la nivelul pielii cu scopul de a produce pigmentul natural care coloreaza pielea. Alunitele isi pot modifica culoarea (devenind maro inchis ) in adolescenta sau in timpul sarcinii.

Tipuri de alunite

Cele congenitale sunt alunițe care sunt prezente de la naștere. Apar în aproximativ la una din 100 de persoane. Aceste alunițe sunt puțin mai susceptibile de a dezvolta în melanom (cancer) decât sunt alunițele care apar după naștere. O alunita sau un pistrui trebuie verificate dacă au diametru mai mare decât o radieră creion sau oricare dintre caracteristicile testului de melanom ABCDE .

Alunite displazice sunt alunițe, care sunt în general mai mari decât media (mai mari decât o radieră de creion) și neregulate în formă. Ele tind să aibă culoare inegală cu mijocul maro închis și margini ușor inegale. Aceste alunite sunt oarecum mai susceptibile de a deveni melanom. De fapt, persoanele care au 10 sau mai multe alunite displazice au o șansă de 12 ori mai mare de a dezvolta melanom, o formă serioasă de cancer de piele. Orice modificări într-o alunita ar trebui să fie verificate de către un dermatolog pentru a evalua riscul pentru cancerul de piele.

Cum știm dacă o alunita este cancer ?

Marea majoritate a alunitelor nu sunt periculoase. Alunitele care sunt mai susceptibile de a fi cancer sunt cele care arata diferit decât alte alunite existente sau cele care apar prima dată după vârsta de 25. Dacă observați modificări în culoarea, înălțimea, dimensiunea sau forma unei alunite, trebuie să fie evaluata de un dermatolog. De asemenea, ar trebui să fie verificate alunitele în cazul în care sângereaza, prezinta mâncărime sau devin dureroase.

Examinați-vă pielea cu o oglindă sau rugați pe cineva să vă ajute. Acordați o atenție deosebită zonelor pielii care sunt adesea expuse la soare, cum ar fi mâinile, brațele, pieptul, gâtul, fața, urechile, picioarele și spatele.

Dacă o alunita nu se schimbă în timp, există puține motive de îngrijorare. Dacă vedeți orice semne de schimbare la o alunita existenta, dacă aveți o aluniță nou, sau dacă doriți ca o alunita să fie eliminata din motive cosmetice, discutați cu medicul dermatolog .

Următoarele caracteristici importante se iau în considerare atunci când se examinează alunitele. Testul ABCDE releva dacă o alunita prezinta oricare dintre semnele enumerate mai jos, trebuie verificata imediat de către un dermatolog, putand fi cancer.

  • Asimetrie. O jumătate din alunita nu se potrivește cu cealaltă jumătate.
  • Margini. Chenarul sau marginile aluniei sunt neclare sau neregulate.
  • Culoare. Culoarea nu este aceeași pe toata suprafata sau are nuanțe de bronz, maro, negru, albastru, alb sau roșu.
  • Diametru. Diametrul unei alunite este mai mare decât radiera unui creion.
  • Evoluţia. Alunita se schimbă în mărime, formă sau culoare.

Melanomul este o formă de cancer de piele. Cel mai comun loc pentru melanom la bărbați este pieptul și spatele și la femei este piciorul inferior. Melanomul este cel mai frecvent cancer la femeile tinere.

Cum se trateaza alunitele ?

Dacă un dermatolog crede că o alunita trebuie să fie investigata suplimentar, va face o biopsie a unuei parti mici sau va tăia întregul loc, astfel încât să poată fi evaluate sub microscop. Aceasta este o procedură simplă. În cazul în care dermatologul crede că alunita ar putea fi canceroasă, tăierea din alunita nu va determina cancerul să se răspândească.

În cazul în care alunita este de etiologie maligna (cancer), dermatologul va indeparta întreaga alunita . Daca alunita fusese deja indepartata la biopsie, se va indeparta si o parte din pielea ce inconjoara acel loc.

Indepartarea alunitelor inestetice (benigne ) se poate face simplu si fara rsicuri prin metoda laser.

Ingrijirea si prevenirea malignizarii alunitelor

Ingrijirea alunitelor poate reduce riscul malignizarii acestora. Monitorizarea si protejarea alunitelor de radiatii reprezinta cele mai importante metode de ingrijire a alunitelor.

Ingrijirea alunitelor

Alunitele sunt, in general, formatiuni benigne si nu necesita tratament. Totusi, o ingrijire adecvata va reduce riscul de malignizare a alunitelor.

Protejarea pielii impotriva radiatiilor UV

Protejarea pielii impotriva radiatiilor UV este singura metoda prin care se poate proteja pielea de cancerul de piele. Aplicarea unei lotiuni cu factor de protectie pe piele, implicit pe alunite, reduce riscul de aparitie a formatiunilor maligne. Si protejarea pielii de radiatii prin purtarea unor haine sau accesorii (palarie, ochelari de soare) reduce riscul de cancer de piele.

Intarirea sistemului imunitar

Sistemul imunitar este cel care poate proteja organismul, impiedicand dezvoltarea si multiplicarea celulelor canceroase. De aceea este important ca sistemul imunitar sa fie puternic. Pentru intarirea sistemului imunitar se recomanda o dieta sanatoasa, bogata in nutrienti, odihna si limitarea expunerii la virusuri si bacterii.

ALUNIȚELE sunt un pericol pentru apariția cancerului de piele?

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)