Noutate în Sănătate

Cum îți afectează Alcoolul corpul

Te-ai gândit vreodată cum îți afectează consumul regulat de alcool corpul? Chiar și micile ieșiri cu prietenii, consumul a câteva pahare de alcool săptămânal îți pot afecta ireversibil sănătatea. Iată câteva exemple ale transformărilor suferite de corpul nostru în urma consumului ocazional sau frecvent de alcool.

Direct si rapid catre creier

Treizeci de secunde după prima inghititura si alcoolul ajunge direct în creier. Aceasta încetinește fluxul substanțelor chimice și conexiunile pe care celulele creierului le utilizează pentru a trimite mesaje. Actiune care îți schimbă starea de spirit, iti încetinește reflexele și îți distruge echilibrul. De asemenea, nu veti putea gândi coerent, fapt pe care nu vi-l veti aminti mai târziu, pentru că memoria va este, de asemenea afectata.

Creierul se micșorează

Dacă beți mult timp, băutura poate afecta modul în care creierul arată și funcționează. Celulele sale încep să se schimbe și chiar devin mai mici. Prea mult alcool îți poate atrofia creierul. Și asta va avea efecte mari asupra capacității tale de a gândi, de a învăța și de a-ți aminti lucrurile. De asemenea, poate fi mai greu să păstrați o temperatură constantă a corpului și să vă controlați mișcările.

Te ajuta sa dormi?

Efectul alcoolului de încetinire asupra creierului vă poate face să deveniti somnolenți, astfel încât să puteți adormi mai ușor. Dar nu vei dormi bine. Corpul tău procesează alcoolul pe tot parcursul nopții. Odată ce efectele se opresc, veti avea momente de somn agitat ,cu momente in care veti fi semi-treaz. Nu veti reuși să dormiti bine, sa aveti un somn odihnitor si veti dobandi o deficienta de somn REM. Cel mai probabil ai un somn agitat, cu vise intense, care par reale sau cosmaruri. De asemenea, probabil vă veți trezi mai des pentru a merge în baie.

Mai mult acid gastric

Alcoolul irită mucoasa stomacului și face ca sucurile dvs. digestive să se secrete intr-o cantitate mai mare. Când in stomac exista o cantitate mare de acid și alcool, vă puteți simti rau și veti varsa(vomita). Consumul indelungat de alcool poate provoca răni dureroase la nivelul mucoasei stomacului numite ulcerații în stomac. Și nivelurile extrem de ridicate de suc gastric in stomac înseamnă că nu vă veti simti senzatia de foame. Acesta este motivul pentru care consumatorii de acool pe termen lung adesea au aport foarte scazut in substanțele nutritive de care au nevoie.

Diaree si arsuri la stomac

Și intestinul și colonul tau sunt iritate. Alcoolul mareste viteza normală cu care produsele alimentare trec prin ele. De aceea, consumul de alcool pe termen lung poate duce la diaree, care poate deveni o problemă cronica. De asemenea, este posibil ca arsurile la stomac să fie mai probabil din cauza ca relaxează mușchiul care ține sucul gastric departe de esofag( tubul care leagă gura și stomacul).

De ce trebuie să urinezi … Din nou

Creierul dvs. tine in frau un hormon care vă face rinichii să produca prea multă urină. Dar când alcoolul intra în acțiune, acesta v-a afecta creierul, limitandu-i actiunea asupra respectivului hormon. Asta înseamnă că trebuie să mergi mai des la toaleta, ceea ce te poate deshidratat. Când beți mult timp, de ani de zile, încărcarea suplimentară și efectele toxice ale alcoolului vă pot afecta cronic rinichii.

Pași siguri spre bolile hepatice

Ficatul tău descompune aproape tot alcoolul pe care îl bei. În acest proces, ficatul are de-a face cu o mulțime de toxine. De-a lungul timpului, consumul de alcool il transforma in ficat gras, il slabeste și conduce la acumularea(se transforma) de țesut fibros. Acest lucru limitează fluxul de sânge, astfel încât celulele hepatice nu primesc ceea ce au nevoie pentru a supraviețui. Pe măsură ce mor, ficatul isi va pierde capacitatea de functionare, ceea ce conduce la boala numită ciroză.

Afecțiuni ale pancreasului și diabet

În mod normal, acest organ produce insulină și alte substanțe chimice care vă ajută intestinele să descompună alimentele. Substantele chimice se află în interiorul pancreasului. Împreună cu toxinele din alcool, ele provoacă inflamație în organ, ceea ce poate provoca afectari grave. După ani, înseamnă că nu veți putea să produceti insulina de care aveți nevoie, ceea ce poate duce la diabet. De asemenea, vă cresc șansele de a face cancer pancreatic.

Ce este mahmureala?

Acea dimineața sau după-amiaza, cand te trezesti cu ochii intetosati si nu stii ce e cu tine, te simti rau si totul se invarte cu tine…este mahmureala. Alcoolul te deshidrateaza și îți dilata vasele de sânge din corp și creier. Asta vă provoaca durerea de cap. Stomacul tău dorește să scape de toxinele și sucul gastric aflate inca in cantitate mare ( provocate de alcool), ceea ce îți provoaca grețuri și vărsături. Și pentru că ficatul dvs. a fost atât de ocupat cu prelucrarea alcoolului, nu a eliberat suficient zahăr în sângele dvs., ceea ce conduce la moleseala (slabiciune) și la tremur (mai ales ale mainilor).

O inimă „nefericită”

Într-o singura seară de alcool in exces , puteți să dati peste cap semnalele electrice care vă mențin ritmul inimii. Dacă o faceți de ani de zile, puteți face aceste schimbări ireversibile. De-a lungul timpului, mușchii inimii se strang și se întind, ca o bandă de cauciuc veche. De asemenea, nu poate pompa sânge, iar acest lucru afectează fiecare parte a corpului.

O modificare a temperaturii corpului

Alcoolul vă dilata vasele de sânge, crescand mai mult fluxul sanguin la nivelul pielii. Asta te face să te faci sa te inroșesti și să te simți infierbantat. Dar nu pentru mult timp. Căldura produsa de acest flux de sânge suplimentar va disparea ,fluxul de sange va scadea mult, determinând că temperatura corpului sa scada. Pe de altă parte, consumul de alcool pe termen lung mărește tensiunea arterială. Aceasta face ca in corp să se elibereze hormoni de stres care îngusteaza vasele de sânge, astfel încât inima dumneavoastră trebuie să lucreze din greu pentru a pompa sângele.

Un sistem imunitar slabit

S-ar putea să nu faceti conexiunea intre faptul ca va este mai frig decat de obicei si o noapte de băut, dar ar putea exista o legătură. Alcoolul isi pune amprenta asupra scaderii sistemului imunitar. Organismul dvs. nu poate produce numărul de celule albe din sânge necesar pentru a lupta cu germenii. Deci, timp de 24 de ore după ce ați băut, sunteți mai vulnerabil in fata bolii. Persoanele care consumă alcool pe termen lung sunt mult mai predispuse la boli, cum ar fi pneumonia și tuberculoza.

Afectare hormonala

Aceste substanțe chimice puternice gestionează totul de la unitatea sexuală până la cât de repede digerati alimentele. Pentru ca totul să functioneze normal, aveți nevoie ca hormonii sa functioneze în echilibrul corect. Dar alcoolul le afecteaza serios secretia si functiile. La femei, acest lucru se poate observa in perioadele ciclului menstrual și poate cauza probleme de fertilitate (de a ramane insarcinata si a tine sarcina). La bărbați, pot exista probleme în obținerea unei erecții, un număr mai mic de spermatozoizi, miscorarea testiculelor și creșterea sânilor.

Diminuarea auzului

Alcoolul influențează auzul, dar nimeni nu știe exact cum. S-ar putea să fie corelat cu partea creierului care procesează sunetul. Sau ar putea afecta nervii și firele micide par din urechea voastră interna care vă ajută să auziți. Consumul de alcool se pare ca diminueaza auzul, astfel incat veti avea nevoie de sunet mult mai puternic pentru a auzi. Și asta poate deveni permanent. Persoanele care consumă alcool pe termen lung au adesea diminuare de auz.

Oase mai fragile și mai puțina masa musculara

Alcoolul consumat pe o perioada lunga poate să-ți sacada drastic nivelul de calciu. Împreună cu modificările hormonale produse de alcool, vă va impiedica organismul sa produca celule osoase noi (osteocite). Oasele devin mai subțiri și mai fragile, o afectiune numită osteoporoză. Alcoolul limitează, de asemenea, fluxul de sânge la mușchii dvs. ,astfel limitand si aportul de proteine la nivelul muschilor. În timp, veți pierde masă musculară și veti simti si o scadere a puterii (fortei).

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)